Index Vakbarát Hírportál

Mi történt a fővárosban az újságokkal?

2012. március 22., csütörtök 09:19 | aznap frissítve

Budapesten lehetnek olyan helyek, ahová csütörtökön kicsit késve érkeznek meg az újságok, folyóiratok, és néhány olyan postaláda is lehet, amelybe egyáltalán nem kerül csütörtökön lap, írja a Napi Gazdaság. Mindennek pedig az az oka, hogy az előfizetéses lapterjesztéssel foglalkozó MédiaLog Zrt. négy partnere – a Napi információi szerint jogellenesen – egyik napról a másokra felmondta a szerződést.

A Napi úgy tudja, hogy a MédiaLog most alternatív terjesztési lehetőséget bevetve igyekszik megoldani a problémát, és arra törekszik, hogy minél kevesebb olyan hely legyen, ahová nem jut el a lap. Információik szerint a MédiaLog kárpótolni fogja azokat, akiket mégis kár ér.

A MédiaLog Zrt. 2007. január 1-jétől foglakozik előfizetéses lapterjesztéssel. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó cége, a honlapja szerint az országos napilapok 95 százalékát, az országos magazinok közel 40 százalékát juttatja el az előfizetőkhöz. Kézbesítői az ország 150 legnagyobb településén zömében reggel 7-ig kikézbesíti a lapokat – olvasható a társaság honlapján.

A cég 2007 decembere óta a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van, ezt a céget a Sanoma és a Ringier alapította, átmenetileg tulajdonos volt benne az IQ Press Lapkiadó Kft. is. A Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft., és így közvetve a MédiaLog jelenleg is a Sanoma és a Ringier tulajdonában van, 70 százalékos részesedésével ez utóbbi a többségi tulajdonos.

A MédiaLog árbevétele évről évre csökken – a 2008-as 9,7 milliárd után 2010-ben már csak 7,9 milliárd volt –, viszont az előző évek vesztesége után tavalyelőtt 10,4 milliós adózott nyereséget ért el, derül ki az Opten Cégtárának adataiból. A cég ellen 2010-ben és 2011-ben is két-két végrehajtási eljárás indult, előbbieket a Kecskeméti Munkaügyi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság, utóbbiakat egy békési közjegyző és Pécsi Munkaügyi Bíróság rendelte el; valamennyi eljárás rövid időn belül lezárult.

Rovatok