Index Vakbarát Hírportál

Bezár a negyedik legnagyobb magyar áramtermelő erőmű

2012. március 26., hétfő 13:15 | aznap frissítve

Az amerikai AES konszern érdekeltségébe tartozó tiszaújvárosi Tisza II. Hőerőmű dolgozóinak többségétől megválik, 101 embert elbocsátanak, erről már értesítette a cég a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaügyi központot. A csoportos létszámleépítés után mintegy harminc ember marad az erőműben, amely március 31-vel befejezi termelését, a maradók feladata a gépek, berendezések, turbinák állagmegóvása lesz.

Az AES honlapján található adatok szerint a Tisza II. az ország villamosenergia-termelésének 5 százalékát biztosítja. 2004-ben hajtották végre az erőmű retrofit programját, ami jelentősen meghosszabbították az erőmű élettartamát és környezetvédelmi engedélyének érvényességét.

Kovács Tibor, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának MSZP-s alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az amerikai tulajdonos azért döntött a Tisza II. bezárása mellett, mert nem kötöttek vele áramvásárlási szerződést, csak március 31-ig. A 900 megawatt kapacitású gáz és olajtüzelésű erőmű 1996-ban került az AES tulajdonába.

Az amerikai konszernnek korábban két másik borsodi erőművét is le kellett állítania. Tavaly szintén márciusban jelentette be az AES Borsodi Energetikai Kft., hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű Tiszapalkonyai Hőerőmű és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő Borsodi Hőerőmű működését. A cég akkor a két üzemből 203 embert bocsátott el, majd májusban közölte, hogy a két leállított erőművet eladta a vevő Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nek.

A Napi Gazdaság az év végén arról írt, hogy felszámolás alá került az amerikai hátterű AES Borsodi Energetikai Kft. Akkor még úgy tűnt, legalább is az AEShonlapja szerint, a társaság továbbra is üzemelteti fogja 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II. Erőművet Tiszaújvárosban. Az áramtermelő AES-Tisza Erőmű Kft. 2010-ben 52 milliárd forint nettó árbevétel mellett mintegy ötmilliárdos veszteséget termelt.

Az erőmű alacsony kapacitás-kihasználtság mellett veszteségesen üzemelt - értesülések szerint a villamos művek külföldről olcsóbban tudott áramot importálni. Kovács Tibor korábbi, a Borsod Online számára tett nyilatkozata szerint a leállással a megye energetikai ipara is veszélybe kerülhet, miután az esemény például a Mol Zrt. Tiszai Finomítóját, vagy TVK-t is hátrányosan érintheti. Az MTI híre szerint az AES most ezt az erőművet is szeretné eladni.

Rovatok