Index Vakbarát Hírportál

Még nem biztos, hogy Auchan lesz a Cora

2012. március 26., hétfő 07:14

Egyelőre nem döntötte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy kérje-e Brüsszeltől az Auchan–Cora-felvásárlás engedélyezésének jogát – írja a Népszabadság. A hivatalnál elmondták a lapnak, hogy rövidesen kiderül, az unió vagy a magyar versenyhatóság folytatja-e az eljárást.

Az Auchan Magyarország Kft. decemberben jelentette be, hogy a Cora hipermarketlánc addigi tulajdonosa, a belga Louis Delhaize-csoporttól ők vehetikmeg a hét magyarországi Cora hipermarketet. Mivel a fúzióban érintett cégek összes nemzetközi forgalma meghaladja az ötmilliárd, és cégenként a 250 millió eurót, ezért ez közösségi szintű ügy, amiben uniós versenyhatóságként az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága is dönthet.

Az Auchan március elején leadta az összefonódás iránti kérelmét Brüszszelben, írja a Népszabadság. Mivel az uniós versenyhatóságnak kilencven napja van, hogy lefolytassa az eljárást, így ebben az esetben májusra dőlhet el, hogy vihetik-e az itteni Corákat. A testület az összefonódási kérelmet elküldte a GVH-nak is, amely néhány napon belül eldöntheti, él-e a saját döntési jogkörével.

A Népszabadság szerint az ügyben az is szerepet játszhat, mit gondol a kormányoldal a kiskereskedelem átalakulásáról. Ennek kapcsán a lap emlékeztet arra: az Auchan a Fidesszel sokrétű kapcsolatokkal rendelkező láncok, a CBA és a Coop orra elől halászta vagy halászná el a Cora-láncot.

Rovatok