Index Vakbarát Hírportál

Akár negyedével is nagyobb lehet a távhőszámla

2012. március 27., kedd 16:08

A megszokottnál melegebb március végi hőmérséklet idején a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. által a napokban postázott, februári hőfogyasztást tartalmazó számla szembesíti a díjfizetőket a februári szokatlanul hideg időjárás anyagi vonzatával.

A napokban kerül a díjfizetők postaládájába a 2012. februári rendkívüli hideg időjárás hődíját tartalmazó áprilisi távhőszámla. A februári hideg idő miatt a most kiküldött számlákon szereplő hődíjak átlagosan mintegy 15-20 százalékkal magasabbak az ilyenkor szokásosnál, de az egyéni adottságoktól függően akár nagyobb, estenként akár 25 százalékos eltérések is adódhatnak a megszokott összegű számlákhoz képest.

A havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal történő eltérése havi szinten akár 700-1400 Ft változást jelent a számlákban (magasabb hőfok esetén csökkenést, alacsonyabb esetén növekedést). Kivételt képeznek azon díjfizetők, akik az egész évi egyenletes elosztású díjfizetést választották, mert náluk eloszlik a számlákon a kiugróan magas vagy alacsony hődíj miatti nagy különbség.

A többség azonban még az előző hideg február havi hőfogyasztás alapján fizet, ezért fordulhat elő tehát az, hogy a megszokottnál melegebb időjárási körülmények között a díjfizetők a szokásosnál magasabb összegű számlát vehetnek a kezükbe.

Rovatok