Index Vakbarát Hírportál

Újabb erőmű állhat le

2012. március 28., szerda 07:33

Pihenőre kényszerülhet a Dunamenti Erőmű F blokkja is, miután az AES Tisza II. erőműve már leállt a villamos energia rossz hazai értékesítési lehetőségei miatt, és mert a rivális társaságok némelyike költséges fejlesztésekkel javítja saját versenypozícióit - írja a Világgazdaság.

A lap szerint sorra esnek ki a legrosszabb hatásfokú, legkevésbé kihasznált erőművi blokkok a hazai rendszerből: a bánhidai erőmű már 2004 óta áll, az AES borsodi és tiszapalkonyai egysége tavaly óta, a tiszaújvárosi pedig április 1-jén kezdi meg kényszerpihenőjét.

Míg a 2010-es villamosenergia-igény még 2,8 százalékkal bővült, a tavalyi már csak 0,7 százalékkal, közben a jórészt észak felől érkező import aránya megközelítette a 17 százalékot. A hazai erőműpark tavaly átlagosan 3600 órát dolgozott a rendelkezésre álló 8760 órából: a legnagyobb a kihasználtság Pakson, az atomerőmű 7800 órát dolgozott, a Mátrai Erőmű 6800 órát, a Csepeli Erőmű 4200-at, a Tisza II. pedig – amelyet állítólag akár 1 forintért is eladott volna az AES – 6-7 órát. A Dunamenti említett, F blokkjának kihasználtsága csak 0,4 százalékos volt.

A legkevésbé életképes blokkokat egy másik tényező is kiszorítja a piacról: az új, nagyobb hatásfokú kapacitások, amelyek tavaly együtt mintegy 1100 megawattal bővítették a kínálatot. Ide tartozik az E.On 433 megawattos, gázüzemű gönyűi erőműve, a Dunamenti Erőmű 3-as, 420 megawattos blokkja – amelynél a régi gázturbina mellé egy új gőzturbinát telepítettek –, végül a Bakonyi Erőmű 116 megawattos, gázüzemű blokkja.

Rovatok