Index Vakbarát Hírportál

Vak utassal szórakozott a MÁV

2012. március 28., szerda 22:47

Nem hitte el egy vasúti jegyvizsgáló, hogy egy utasa vak, és ezért jogosan vásárolt kedvezményes vonatjegyet, holott az utasnál ott volt a kedvezményre jogosító államkincstári igazolás. Az ellenőr a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kibocsátott tagkártyát követelte, és mivel azt nem tudta felmutatni a fiatalember, őt és a vele kísérőként utazó barátnőjét a teljes árú jegy megvásárlására és 8000 forintnyi bírság megfizetésére kötelezte az ellenőr – írja az iho.hu.

A Tamás keresztnevű sértett az édesanyja segítségével a tavaly augusztusi eset után hosszas levelezésbe kezdett a vasúttársasággal az eljárás jogosságáról. Ennek, úgy tűnt, megvolt az eredménye, ugyanis a vasúttársaság többször is bocsánatot kért tőlük. Ezután váratlan fordulatot vett az ügy, ugyanis egy sokadik levélben az újbóli bocsánat helyett már pénzt kért a vasút. Nem is keveset, a megbírságolt vak utas ugyanis egy 27 815 forintról szóló pótdíjfizetési felszólítást kapott (a barátnőjéhez ilyen felszólítás nem érkezett).

Az iho.hu kérdésére a MÁV Start közölte: a kedvezmény igénybevételéhez szükséges „vagy a vakok személyi járadékára való jogosultságot bizonyító igazolás és a személyazonosításra alkalmas igazolvány, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiállított és évente érvényesített fényképes igazolvány, vagy a fogyatékostámogatást bizonyító hatósági bizonyítvány és a személyazonosításra alkalmas igazolvány”. A vasúttársaság válaszából tehát kiderül, hogy a kincstári igazolásnak elegendőnek kellett volna lennie.

A MÁV-Start szerint a pótdíjat azért rótták ki, mert a szükséges igazolvány másolata nem érkezett meg az ügyfélszolgálatukhoz. A cég állítja, az ezután történt levélváltás után sem érkezett meg az a dokumentum, ami kedvezményre való jogosultságot igazolja. Mindez azonban nem igaz Tamás édesanyja szerint, aki elmesélte, hogy azonnal jelezték a problémát. Ezután azt a felvilágosítást kapták, hogy minden bizonnyal a jegyellenőr nem tudta, hogy az államkincstári kártyát el kell fogadnia, és elnézést kértek a történtek miatt.

Az eset után azonnal elküldték a kért MÁK-igazolvány másolatát, amit a pótdíjfelszólítás után megismételtek. Végül a többedszeri küldés hatására került pont a nagyjából féléves, kellemetlen történet végére. Március utolsó napjaiban ugyanis újabb levél érkezett a vasúttársaságtól, amelyben újra megígérték, hogy a követelést törlik a nyilvántartásból – írja az iho.hu.

Rovatok