Index Vakbarát Hírportál

Demonstrálnak az Auchan-dolgozók

2012. április 3., kedd 11:49 | aznap frissítve

Elmaradt bérkompenzációjuk miatt demonstrációra készülnek az Auchan dolgozói szombaton, közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A dolgozók az Auchan óbudai áruházánál terveznek tiltakozni, a közlemény szerint ennek „támogatottsága a dolgozók körében igen jelentős”.

A dolgozók azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalások során sem sikerült megegyeznie a szakszervezetnek a vállalat vezetőségével a bérkompenzációról, olvasható a szakszervezet közleményében. „A tárgyalások során a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok távolról sem biztosították volna a 2011. évi nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését” – írják.

Az Auchan a szakszervezet közleményének megjelenését követően azt közölte: mindent megtesz a munkavállalók bérének szinten tartásáért. A cég szerint a szakszervezet által igényelt béremelések nincsenek összhangban a vállalat teljesítményével, azokat nem tudnák kigazdálkodni. A vállalat ugyanakkor „a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak”, mert tudják, hogy sokak nettó bére csökkent az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások miatt.

Mint sok más munkahelyen, az Auchannál is a béren kívüli juttatások, a cafeteria-elemek csökkentése árán  kaphattak volna a dolgozók bérkompenzációt. A szakszervezet közleménye szerint „a munkavállalók számára nem elfogadható”, hogy a cég az elvárt béremelést a béren kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg.  A közlemény szerint a szakszervezet képviselői egyértelművé tették, hogy ragaszkodnak a kormányrendeletben meghatározott elvárt béremeléshez és a béren kívüli juttatások fenntartásához.

Miután az idén hatályba lépett szja-szabályok megszüntették az adójóváírást, csökkent a nettójuk azoknak, akik havi bruttó 217 ezer forintnál nem keresnek többet. A kormány ezért jogszabályban írt elő kötelező béremelést, azaz bérkompenzációt; az a munkáltató, aki ilyet nem fizet, nem kaphat támogatást vagy nem indulhat közbeszerzésen.

Mint korábban megírtuk, sok céget – például sem a támogatásokban, sem a közbeszerzésekben nem érintett kereskedelmi vállalkozásokat – ez a lépés hidegen hagyott, nem adtak kompenzációt. Emellett már február elején tudni lehetett arról, hogy a munkaadók próbálnak trükközni, Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke már akkor arról beszélt lapunknak, hogy bevett trükk: a béreket megemelik, de megvágják a béren kívüli juttatásokat, így összességében a munkavállaló havonta végül mégis kevesebből tud gazdálkodni; ezt a megoldást elsősorban a kkv-szektor cégei választották.

Rovatok