Index Vakbarát Hírportál

Még nehezebben jutnak majd hitelhez a cégek

2012. április 3., kedd 08:45

Az idei első félévben kétszer annyi bank tervez további szigorítás a vállalati hitelezési feltételekben, mint ahányan tavaly ezt meglépték. A szűkös és dráguló finanszírozás a bankok hitelezési képességének romlásával, a veszteségek következtében előálló tőkehiánnyal van összefüggésben, írja a Világgazdaság az ING beszámolójára hivatkozva.

Növekszik a kamatfelár esetenként még a jó hitelképességű nagyvállalatok számára is, főképpen a nagyobb összegű, konzorciális hiteleknél. A vállalatfinanszírozás feltételei az Európai Unióban is romlottak, ezért a magyarországi multinacionális cégek számára jelenleg a határon túli hitelfelvétel sem okvetlenül kedvezőbb.

A deviza-alapú hitelek végtörlesztése és a banki különadó megtépázta a bankok tőkéjét éppen akkor, amikor a bázeli szabályok tovább szigorítják a tőkekövetelményeket. Az új előírások ugyan csak több év alatt fokozatosan lépnek életbe, de a bankoknak már készülniük kell a megfelelésre.

Miután azonban többségüknél hiányzik a tőkefelhalmozáshoz szükséges profit, mérlegszerkezetük optimalizálásával igyekeznek javítani helyzetükön, ami a kisebb tőkeigényű szolgáltatások felé tereli a tevékenységet.  A folyamat következtében tehát csökken a hitelkínálat, ritkulnak a nagyvonalúan méretezett hitelkeret megállapodások, helyüket átveszik az ügyfél finanszírozási igényére pontosabban szabott hitelkeretek.

Rovatok