Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Hírlap újságírójával vitatkozik Matolcsy

2012. április 5., csütörtök 16:29

"Kinek akar ártani Szajlai Csaba?" - címmel adott ki közleményt a Nemzetgatzdasági Minisztérium, amiben vélhetően a Magyar Hírlap újságírójának a kormány gazdaságpolitikáját kritizáló cikkére ad szenvedélyes választ.

"Felelőtlen az az ember, aki Magyarország és a magyar emberek sikerét megkérdőjelezi" - kezdődik a közlemény. "Minden magyar ember számára valódi örömhír, hogy a magyar költségvetés pozitív egyenleggel zárta a 2011-es évet. És ez még akkor is így van, ha ebben egyedi intézkedések is szerepet játszottak, amit a Kormány egyébként soha nem titkolt. Azt az eredményt azonban elvitatni, hogy az egyszeri tételek nélkül az államháztartás egyenlege így is bőven 3 % alatti hiányt produkált - az olvasókkal szemben is tisztességtelen dolog" - írja a minisztérium.

"Vagy tán a cikk írójának elkerülte a figyelmét, hogy a Magyar Kormány a vállalt 2,94%-os államháztartási hiány helyett 2,43%-os eredményt tudott elérni?!" - teszi fel a kérdést a közlemény, ami szerint "Az pedig közgazdasági tudatlanságra vall, hogy azt állítja, az arányos, egykulcsos adórendszernek negatív hatása van a költségvetésre. Az új adórendszer ugyanis a tervezetthez képest már az első évben plussz 60 milliárd forint bevételt hozott a költségvetésnek, miközben a nyugdíjrendszer reformja fedezetet adott az adócsökkentésre. Mindeközben, a  kedvezőtlen nemzetközi helyzet ellenére is, a vállalkozók mintegy 52 ezer új munkahelyet teremtettek és az általuk végrehajtott béremelések következtében 6%-kal nőttek a magyar reálkeresetek."

"A pozitív adatok lesajnálásával a magyar emberek erőfeszítését, a magyar vállalkozók munkáját értékteleníti el - amely egy magyar újságírótól tiszteletlenség a hazájával szemben is. Költségvetési trendfordulónak vagyunk tanúi Magyarországon, aki ezt nem látja, az vak, aki semmibe veszi a magyar emberek erőfeszítéseit, az pedig felelőtlen" - zárul az NGM közleménye.

A minisztériumnak nem ez az első éles hangú közleménye, januárban "Ki az a Kopits György és miért?" című írásukkal reagáltak a Költségvetési Tanács első elnökének a Heti Válasznak adott interjújára, pár nappal korábban pedig Matolcsy György adott ki személyes hangvételű közleményt, amelyben Járai Zsigmondot "volt barátjának" nevezte, miután Járai kijelentette, hogy Matolcsy elhasználódott, mint nemzetgazdasági miniszter.

Rovatok