Index Vakbarát Hírportál

Az év végén szűnhet meg az eva

2012. április 7., szombat 08:26

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Balog Ádám a Magyar Nemzetnek azt mondta: az év végén szűnne meg az egyszerűsített vállalkozási adó (eva), ha a kormány jóváhagyja az eredeti elképzeléseket, és az eva helyét a most készülő új adózási forma venné át, amely a tervek szerint két-háromszázezer vállalkozást is befogadhat. Balog szerint a fizetendő adó biztosan nem növekszik majd, és a legfontosabb célkitűzésük, hogy kevesebb papírmunkára kényszerítse az új adózási lehetőség a vállalkozásokat.

Az adó kulcsáról és alapjáról a helyettes államtitkár egyelőre nem árult el részleteket a Magyar Nemzetnek. Elmondta viszont, hogy a tervek szerint az áfa kikerül a rendszerből, és az érintetteknek egyszerű szabályok alapján kellene nyilvántartást vezetniük a forgalmi adóról.

A minisztérium szerint Magyarországon 850 ezer vállalkozás működik, ebből 5-600 ezer nevezhető európai léptékkel kicsinek, és ezeket szükségtelen a kettős könyvvitel bonyolult szabályainak teljesítésére, vagy összetett áfa-és társadalombiztosítási nyilvántartás vezetésére kötelezni.

Balog a Magyar Nemzetnek azt mondta: azon a helyzeten szeretnének változtatni, hogy az eva jelenlegi formája csak legfeljebb százezer vállalkozás számára áll nyitva, a termelő-, gyártócégek, vagy a több embernek munkát adó vállalkozások viszont kiszorulnak ebből a lehetőségből.

Rovatok