Index Vakbarát Hírportál

Indul a kiegészítő bérkompenzációs pályázat

2012. április 10., kedd 12:47

Elindul a 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett kiegészítő bérkompenzációs pályázat, amelyen a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint 450-650 ezer munkavállaló juthat 2-3 százalékos bérkiegészítéshez - jelentette be Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatásért felelős államtitkára.

A 21 milliárd forint pályázati keretből azok a cégek pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra, amelyeknek gondot okoz az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor közölte: a pályázat beadására 30 nap, az elbírálásra további 30 nap áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók júliusban hozzájuthatnak az igényelt kompenzáció 70 százalékához, a további 30 százalékhoz pedig szeptemberben.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára arra buzdította a munkaadókat, hogy minél többen pályázzanak a korábban meghirdetett 100 milliárd forintos, illetve a 21 milliárd forintos kiegészítő bérkompenzációs pályázatra. Egyúttal arra figyelmeztette a kormány képviselőjét, hogy jövőre is szükség lehet a kompenzációra annak érdekében, hogy a munkaadók képesek legyenek megtartani dolgozóikat a megemelt minimálbér, illetve szakmai bérminimum miatt.

A kompenzációs rendszer bővítését a kormány korábban már jelezte, így a változtatás nem nevezhető váratlannak. Korábban megírtuk, hogy különösen az alacsony keresetű, gyermeket nem nevelők járnak rosszul az adóváltozásokkal, itt a visszaesés jóval meghaladhatja a tíz százalékot is (és még nagyobb arányú az inflációs hatást is figyelembe vevő reálértéken számolva).

A napokban a nagy áruházláncoknál épp a bérkompenzáció akadozása borzolta a kedélyeket : a Metro dolgozói sztrájkoltak és a budaörsi áruháznál tüntettek, az Auchan dolgozói pedig szombaton az ellen tiltakoztak ,  hogy a lánc tervei szerint a cafeteria megnyirbálásával kapják meg az idei bérkompenzációt. A cég azzal védekezett, hogy ha megadnák a kért emelést, az négy-ötszáz ember munkahelyébe kerülne.

Rovatok