Index Vakbarát Hírportál

Másfél havi csúcson a magyar csődkockázat

2012. április 10., kedd 14:08 | aznap frissítve

Az általánosan negatív nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatban ma másfél hónapos csúcsra emelkedett a magyar állam esetleges csődje elleni biztosítás éves díja. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány hiába próbálja különféle üzenetekkel elnyerni a piac bizalmát, egyelőre nem sikerül kivonnunk magunkat a kedvezőtlen piaci folyamatok alól.

Pleschinger Gyula a magyar EU–IMF-tárgyalódelegáció tagja szerint biztosan lesz megállapodás a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Ehhez kapcsolódóan bizakodásának adott hangot, hogy a jegybanktörvény ügye körüli vitákban a magyar fél kompromisszum készsége nyomán néhány héten belül megkezdődhetnek a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások.

"A lényeg, hogy jelenleg nem nálunk van a labda, és reméljük, hogy a bizottság gyorsan fog tudni dönteni" – jelentette ki Pleschinger Gyula, emlékeztetve arra, hogy a kormány lassan két hete küldte el Brüsszelbe azt a nagyon-nagyon részletes válaszlevelét az MNB-vel kapcsolatos álláspontjáról, amelyről az államtitkár úgy gondolja, elegendő érvanyagot és kompromisszumkészséget tartalmaz ahhoz, hogy a bizottság pozitívan értékelje.

Az ehhez hasonló vezető magyar kormányzati gazdaságpolitikusi nyilatkozatok az utóbbi hetekben már nem gyakoroltak érdemi piaci hatást, mivel a befektetők a szavak és ígéretek helyett egyre inkább a kézzelfogható eredményekre kezdtek koncentrálni.

A pénteki amerikai munkaerőpiaci adat, illetve a spanyol fejlemények miatti jelentős nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatromlás összességében azt eredményezte, hogy az 5 éves magyar CDS-felár ma a Markit adatszolgáltató adatai szerint 5678 bázispontra, másfél hónapos csúcsra emelkedett a Reuters beszámolója szerint.

Rovatok