Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar ügyben szólalt meg az EU

2012. április 12., csütörtök 18:06

A Bizottság figyelemmel fogja kísérni a hazai mobilfizetési rendszer alakulását - derül ki Joaquín Almunia uniós biztos válaszából, amit Herczog Edit kérdésére adott. A szocialista európai parlamenti képviselő azt tudakolta, nem ütközik-e az uniós versenyszabályokba, hogy a kormány központosítja a mobilfizetést.

A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló 2011. évi CXCX. törvény értelmében 2012-től kezdődően többek közt a parkolás, az útdíj és a közlekedési jegyek mobiltelefon útján történő értékesítését csak és kizárólag egy később kijelölendő, 100 százalékban állami tulajdonban lévő szervezet végezheti. Herczog úgy véli, hogy ez a szolgáltatási versenyt korlátozó lépés nemcsak a fogyasztók érdekeit sérti, de számos hazai, vállalkozás évek óta zajló fejlesztéseit is egy tollvonással húzza keresztül, illetve lassítja az innovációt.

Joaquín Almunia biztos válaszában leszögezte, hogy csak a törvény végrehajtására szolgáló rendeletek elfogadása és a fizetési rendszert működtető szervezet kijelölésére után kerülhet sor az átfogó vizsgálatra, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a közvállalkozások és az olyan vállalkozások esetében, amelyeknek a tagállamok különleges vagy kizárólagos jogokat biztosítanak, a tagállamok nem hozhatnak és nem tarthatnak fenn az uniós szerződésekben foglalt szabályokkal ellentétes rendelkezést. Ez praktikusan azt jelenti, hogy garantálni kell, az új szervezet nem tud visszaélni erőfölényével. Éppen ezért a Bizottság figyelemmel fogja kísérni a hazai mobilfizetési rendszer alakulását.

Rovatok