Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a tavaszi élelmiszer-razzia

2012. április 13., péntek 09:10

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint 19. és április 9. között alatt 5.162 ellenőrzést végeztek, amelyek eredményeként 25,3 millió forintnyi bírságot szabtak ki és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az ellenőrök.

A kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepeltek a húsok és húskészítmények, az édesipari-, borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás és forgalmazás, a zöldség- és gyümölcs-forgalmazás, továbbá az élőállat, bárány, nyúl szállítások, illetve az élelmiszerhulladékok kezelése.

A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre, a tojásra és a különféle borokra.

Az élelmiszer-előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei.

Az ellenőrök a közlemény szerint összesen 36 586 magyarországi és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak meg, amelyek 2,3 százalékát kellett kivonni a forgalomból. Míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt a forgalomból történő kivonás leggyakoribb oka, addig az idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.

Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusféléken az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy fajt azonosítottak, s főleg a görög és spanyol import termékek voltak fertőzöttek - olvasható a közleményben.

Rovatok