Index Vakbarát Hírportál

Megemelnék az ingyenes fogászat korhatárát

2012. április 18., szerda 19:54 | tizenkét éve frissítve

A nyugdíjjogosultsághoz kötné az ingyenes fogászati ellátást a nemzetierőforrás-minisztérium egy a kormány honlapján közzétett tervezet szerint, vagyis a jelenlegi 60-ról, 62 éves korra emelnék a korhatárt. A tárca úgy számol az intézkedéssel 267 573 ember járna rosszul.

A kormany.hu-n szerdán közzétett hatásvizsgálati lap szerint a bevezetés évében 15,5 millió, a következő négy évben 174,4 millió forint megtakarítást jelentene az egészségbiztosítónak.

Ez a korosztály a továbbiakban - a 18-60 év közöttiekhez hasonlóan -  fogmegtartó kezelésre, sürgősségi ellátásra, fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra, az ínyelváltozások kezelésére, az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére, szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresésre lesz jogosult.

A dokumentum megjegyzi, a fogászati kassza „zárt kassza” és a fogászati szolgáltatók teljesítményeik arányában részesülnek díjazásban, vagyis a módosítás következtében csak egy átrendeződés történik a fogászati szolgáltatók között.

Rovatok