Index Vakbarát Hírportál

Nem takarít meg a magyarok fele

2012. április 18., szerda 14:28 | aznap frissítve

A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.

Bacher János, a GfK Hungária ügyfélszolgálati részlegének vezetője szerdán elmondta, hogy a magyarok csupán 22 százaléka tartja rendkívül fontosnak és 34 százaléka fontosnak, hogy maga is gondoskodjon nyugdíjáról. A magasabb képzettség és magasabb jövedelem nagyobb öngondoskodási hajlandósággal párosul, s az utóbbi az életkor előrehaladtával erősödik.

Az egyéni nyugdíj-előtakarékosság kérdését fontosnak tartó válaszadók 40 százalékát az motiválja, hogy nyugdíjas korukban se kelljen szűkölködniük, egy másik nagyobb csoport (19 százalék) az állami nyugdíjrendszer bizonytalanságaitól fél, a harmadik (16 százalék) pedig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéséhez.

A megtakarításokkal rendelkezők aránya 2004 óta tavaly volt a legalacsonyabb : 2011-ben a magyarok átlagosan 18 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással. Ez az érték alulmúlja a 2008-2010 közötti válságos időszak megtakarítási arányszámait is.

Rovatok