Index Vakbarát Hírportál

Hónapról hónapra él a magyarok fele

2012. április 19., csütörtök 10:27

A magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek – derült ki a Cofidis közleményéből. A pénzügyi szolgáltató által készített Hitelmonitor szerint ha nem is jelentősen, de folyamatosan nő azoknak a száma, akik  azért vesznek fel személyi hitelt, hogy meg tudjanak élni hó végén.

A megkérdezettek 49 százaléka  fedezni tudja ugyan a szükségleteit,  de így a hónap végére fel is élik a jövedelmüket. Az alapvető dolgok megvásárlására a válaszadók 16 százalékának egyáltalán nem futja a fizetéséből. 31 százalék megengedhet magának egy-két extra kiadást, de félretenni nem tudnak. Mindössze 5 százalék azoknak az aránya, akik könnyedén ki tudnak jönni a havi jövedelmükből és még megtakarítani is tudnak.

A legelterjedtebb hiteltípus a lakáshitel: a 2012-es adatok szerint az emberek 37 százaléka vett már fel valaha lakáshitelt és minden ötödik magyar most is rendelkezik ilyen hitellel. Az is kiderül a kutatásból, hogy csökkent azoknak a száma, akik tartanak a hitellel járó plusz (vagyis rejtett) költségektől. Azonban még mindig sokan vannak, akik az utolsó pillanatban meggondolják magukat: bár az elmúlt három hónapra a megkérdezettek 13 százaléka tervezte a hitelfelvételt, végül csak 10 százalékuk vette fel ténylegesen a kölcsönt.

Továbbra is népszerűek az áruhitelek: ilyen konstrukciót a lakosság 35 százaléka vett már fel, jelenleg a magyarok 9 százaléka törleszt áruhitelt. Ennek értéke tavaly átlagosan 129 000 forint volt, a többség azonban inkább kisebb összegért vásárolt hitelre.

A magyarok 29 százaléka vett már fel valaha személyi kölcsönt és jelenleg is minden hetedik embernek van ilyen hitele. Ezeket legtöbben számlák fedezésére szánják, de jelentős azoknak a száma is, akik más, meglévő hiteleiket szerenék kiváltani belőle. Viszonylag új jelenség a hitel egészségügyi célokat szolgáló felvétele, egyre többen vannak, akik műtétre, fogorvosra, vagy egyéb orvosi kezelésre szánják a felvett hitelösszeget – idézi a Cofidis közleménye Holló Bencét, a magyarországi fióktelep ügyvezető igazgatóját.

Rovatok