Index Vakbarát Hírportál

Odacsapott a cafeteriának a kormány

2012. április 19., csütörtök 07:43 | aznap frissítve

Nagymértékben, 87,3 százalékról 75,1 százalékra esett azon cégek aránya, amelyek valamilyen béren kívüli juttatást adtak dolgozóiknak, az egy foglalkoztatottra jutó átlagösszeg pedig 177,7 ezer forintról 166 ezer forintra csökkent − derült ki az OTP Pénztárszolgáltató felméréséből, írja a Napi Gazdaság.

Tölgyesi András, a társaság értékesítési és marketingigazgatója szerint a másik komoly változás, hogy a munkáltatók mind nagyobb része bruttó összegben határozza meg a juttatások összegét, 74 százalékról 67,4 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek nem terhelnek bér- és járulékterhet dolgozóikra. A gazdasági helyzet és a megemelt minimálbér miatt az egy évvel korábbinak duplájára, 22,7 százalékra nőtt azon munkaadók aránya, amelyek legfeljebb évi 60 ezer forintig tudnak juttatást adni dolgozóiknak − praktikusan Erzsébet utalványt.

A béren kívüli juttatást nem biztosító cégek közel 60 százaléka az erre fordítható keret hiányával indokolta döntését, de 14 százalék vezetői döntést jelölt meg érvként, vagyis ők a jogszabályi és termékbizonytalanság miatt döntöttek így.

Rovatok