Index Vakbarát Hírportál

Eltűnnek az új lakások a fővárosból

2012. május 3., csütörtök 10:00

Az idei első negyedévben 22 százalékkal épült kevesebb lakás, mint egy évvel korábban. Közép-Magyarországon különösen gyors volt a csökkenés, itt tavalyhoz képest felére, Budapesten pedig 65 százalékkkal esett az építkezések száma.

Egy évvel ezelőtt még Közép-Magyarországra koncentrálódott a lakásépítések közel kétharmada, és Budapesten volt a legkisebb mértékű az építések számának visszaesése. Az idei év első három hónapjában azonban Közép-Magyarországon figyelhető meg a legerőteljesebb csökkenés, ahol az egy évvel korábbihoz képest mintegy felére esett vissza a lakásépítés volumene, és az összes lakásnak csupán az egyharmada épült ebben a régióban – derül ki a KSH adataiból. Budapesten a csökkenés még ennél is drasztikusabb: 65 százalékkal kevesebb lakás építését fejezték be, mint a tavalyi év első három hónapjában.

Kisvárososokban vannak csak új lakások

2012 első három hónapjában 12 százalékkal kevesebb új engedélyt adtak ki, mint amennyi új lakást befejeztek. A kiadott új lakásépítési engedélyek számában 2012 első negyedévére már nem mutatkozott olyan jelentős csökkenés, mint a korábbi időszakokban (az egy évvel korábbi 51 százalékos csökkenéssel szemben a mostani csak 10 százalékos).

Az új engedélyek száma a községekben gyakorlatilag változatlan, a városokban a fogyás az utóbbi idők folymatos csökkenéséhez igazodó mértékű (13 százalékos), Budapesten viszont az átlagot jóval meghaladva,  34 százalékkal esett vissza a kiadott új lakásépítési engedélyek száma. A megyei jogú városokban azonban 14 százalékkal több lakás építését engedélyezték, mint egy évvel korábban. Az építési engedélyek száma Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon csökkent a legerőteljesebben (24 százalék), Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben növekedés figyelhető meg (58 százalék).

Többen építenek maguknak

Tovább folytatódott az építtetői kör összetételének kedvezőtlen változása: az új lakások 41 százalékát építették vállalkozások – egy évvel korábban 49 százalék volt az arány. Ezzel egyidejűleg a természetes személyek részaránya 57 százalék volt az előző év 50 százalékkal szemben. Az önkormányzatok gyakorlatilag nem építtettek lakást.

Csökkent az értékesítésre épített lakások aránya 50-ről 42 százalékra, a saját használatra épített lakásoké ebből adódóan nőtt (48-ról 53 százalékra). Bérbeadásra a lakások 5 százaléka, egy évvel korábban 2 százaléka épült. A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása némileg változott: jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 55 százalékának, az egyéni vállalkozások a lakások 31 százalékát építették (2011 I. negyedévében 59, illetve 25 százalék volt az arány).

Rovatok