Index Vakbarát Hírportál

Vége lesz az ingyen bankolásnak?

2012. május 9., szerda 08:23

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetésével véget érhet az utóbbi években egyre népszerűbb ingyenes banki szolgáltatások időszaka. Magyarországon elsőként a Citibank vezette be a nulla forintos számlacsomagot és korlátlan bankkártya-használatot ügyfeleinek, később más bankok is kínálni kezdték ezt a szolgáltatást.

Több bankot is megkérdeztünk arról, hogy mi lesz az ingyenes számlacsomagok sorsa a banki tranzakciós adó bevezetése után. A Citibank válaszában közölte, hogy erről még nem tud állást foglalni, amint megjelennek a törvények, jogszabályok, meg fogják vizsgálni: milyen hatásai vannak a bankra, illetve esetlegesen az ügyfelekre.

Az Erste közölte: addig nem tudnak érdemben válaszolni, míg a konkrét törvény életbe nem lép és annak részletei hivatalosan nem lesznek ismertek.

Az új adóról legutóbb Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszélt. Elmondta, hogy nincs végső változat, a kormányzati javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja, s elemzi, hogy pontosan kire, milyen határok között, milyen nagyságrendben, milyen keretek között lehet kivetni. Azt azonban már tudni lehet, hogy a kölségvetés az új adóból leglább 150 milliárd forintot vár.

Varga szerint az biztos, hogy a pénzforgalomhoz kötődik majd, s aki kevesebb utalást hajt végre, az kevesebbet fizet. Varga azt is közölte, hogy a magánszemélyek nem fizetnek majd közvetlenül ilyen adót, ezt a bankoknak kell majd összesíteni és átutalni a költségvetésbe. Az adó mértékéről elmondta, a tranzakciós összeg 1 ezreléke lenne, de ezt még szintén vizsgálja minisztérium.

Múlt héten felmerült: az új adót a kormány közvetlenül a bankokra terhelné, így a pénzintézetek saját hatáskörben dönthetnék el, hogy az új sarcot milyen formában hárítják át az ügyfeleikre. Ez ugyanakkor a kormány és a Bankszövetség tavaly decemberi megállapodásának a felrúgását jelentené. A kormány akkor vállalta, hogy amellett, hogy a banki különadót jövőre megfelezi, nem dönt egyoldalúan, előzetes egyeztetések nélkül a bankszektor további terheléséről.

Az erre vonatkozó ígéretre emlékeztette a kormányt az OTP vezérigazgatója a társaság éves közgyűlésén: Csányi Sándor annyit mondott, hogy reméli, a banki adók szintje az európai átlagra csökken 2014-tól, és nem jönnek már újabbak. Korábban az első Fidesz-kormány gazdasági miniszere, Chikán Attila kritizált, aki szerint a tranzakciós adó bevezetése hajmeresztő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy megszűnnek a különadók és legfeljebb a mostani felére csökken a bankadó 2013-tól. Megjegyzik azonban azt is – utalva arra, amiről korábban Orbán Viktor beszélt, miszerint az új tranzakciós adót a bankoknak kellene fizetniük –, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztet a Bankszövetséggel arról, hogy hogyan lehetne a gazdaságpolitikai célokhoz jobban illeszkedő olyan adószerkezetet kialakítani, amellyel a pénzügyi intézmények is megfelelő részt vállalnak a közterhekből”.

Rovatok