Index Vakbarát Hírportál

Ahol egyre engedékenyebb a NAV

2012. május 11., péntek 08:03

Tavaly 73 ezer esetben engedte meg az adóhatóság, hogy a polgárok, vállalkozások részletekben vagy a határidő után fizessék meg adójukat, sokakon azonban ez sem segít, az érintettek 40-50 százaléka a kedvezményes feltételek mellett sem tudja leróni a közterheket - írja a pénteki Magyar Nemzet.

Tavaly 210 milliárd forint közteher megfizetésének átütemezését szerette volna elérni százezer adófizető. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) az érintettek azzal keresték meg, hogy a szervezet engedélyezzen számukra részletfizetést, vagy tolja későbbre az összeg átutalásának határidejét.

A NAV tavaly négy kérelemből átlagosan háromnak adott helyt, s így - a korábbi évekhez képest - igencsak engedékenynek bizonyult - ismerteti a lap. A hatóság végül 118 milliárd forint részletekre bontott vagy halasztott kifizetésére bólintott rá, a feltételek enyhítése elvben 57 ezer polgárnak és 15 ezer társaságnak könnyítette meg az életét. Utólag azonban kiderült: a kedvezményben részesülők jelentős része így sem tudja megfizetni adóját.

Míg a válság kirobbanásának évében, 2008-ban 166 ezren kértek az adóhatóságtól halasztást vagy részletfizetést, addig tavaly nagyjából 100 ezer beadvány érkezett. A NAV szóvivője szerint ebben szerepe lehet annak, hogy az adózók újabban az adóbevallás kitöltésekor a százezer forintnál alacsonyabb összegekre - legfeljebb négyhónapos - részletfizetést kérhetnek. A megoldással tavaly közel 40 ezren éltek.

A korábbi években általában tízből két érintett ellen indult végrehajtás amiatt, mert a fizetési könnyítés megszerzése után sem utalta át a közterheket. Mostanában viszont az engedményben részesülõ személyek és vállalkozások csaknem felénél intézkedik a hatóság. Előfordul, hogy egyesek a haladék megszerzése után lavírozzák felszámolásba vállalkozásukat, sok esetben azért, hogy eltüntessék adósságukat.

Rovatok