Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsányék újabb feljelentést tesznek

2012. május 12., szombat 14:06

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) újabb feljelentéseket kíván tenni a volt miniszterelnök eltűnt szakdolgozata ügyében, amelyben a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését. Niedermüller Péter, a DK alelnöke szombaton azt mondta, pártja feljelentéskiegészítést, valamint más feljelentéseket is tesz a kérdésben, mivel mindenféleképpen abban érdekeltek, hogy "feketén-fehéren kiderüljön, mi történt Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával".

A DK pénteken közleményében fejezte ki felháborodását amiatt, hogy a rendőrség elutasította a nyomozás elrendelését Gyurcsány Ferenc volt kormányfő 1984-ben írt szakdolgozatának eltűnése ügyében. A párt úgy vélte, az ügyészség, azoknak falaz, "akik a párt elnökét, eszközökben nem válogatva, próbálják besározni."

Mint arról korábban beszámoltunk, az ügyben feltehetőleg azért nem indul nyomozás, mert a szakdolgozat eltűnése kapcsán nem állapítható meg bűncselekmény gyanúja. Az erről szóló határozatot a PTE még nem kapta meg, a döntés ellen az intézmény panasszal fordulhat az ügyészséghez.

A PTE még május 2-án közölte, hogy feljelentést tesz a volt miniszterelnök 1984-ben, a PTE jogelődjén, a Janus Pannonius Tudományegyetemen leadott, de azóta eltűnt szakdolgozata miatt. Bódis József, a PTE rektora április közepén rendelt el vizsgálatot annak feltárására: az egyes karok, jogelődök a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el a diplomamunkákra vonatkozóan.

A Hír Tv Célpont című műsorában korábban elhangzott, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt korábbi sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi - a politikus első feleségének bátyja - is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció budapesti, városligeti majálisán képtelen vádnak nevezte, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben. Azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.

Rovatok