Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb lehet a gázolaj szerdától

2012. május 13., vasárnap 09:56

A héten tovább csökkent az üzemanyagok dollárban mért jegyzésára, azonban ezt a kedvező hatást a forint árfolyamának gyengülése csaknem egészében erodálta. A benzin esetében emiatt várhatóan szinten marad majd az ár a hazai kutakon, a gázolaj ára azonban pár forinttal lejjebb kerülhet szerdától - írja a Portfolio.

Az utóbbi hetek várakozásoknál gyengébb makroadatai és a kitermeléssel kapcsolatos félelmek oldódása 110 dolláros szint közelébe nyomták le a Brent árfolyamát, és az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is sokat csökkentek. A benzin esetében 2,8 százalékkal, a gázolajnál pedig 4,2 százalékkal esett a heti átlagos jegyzésár.

A benzin jegyzésára így az utóbbi hetekben már nagyon sokat esett, aminek az oka az, hogy májusban egyre több finomító tér már vissza a tavaszi karbantartásokról, és úgy tűnik a következő hónapokban nagyobb finomítói kapacitások lesznek működésben, mint amit korábban sokan vártak.

Eközben azonban a nemzetközi befektetői hangulat romlott, a forint árfolyama pedig sokat gyengült a dollárhoz képest. A hazai fizetőeszköz a héten 222,2-es átlagot ért el, miközben múlt héten 216,1-es szinten állt a jegyzés. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 0,1 százalékkal, a gázolajé pedig 1,5 százalékkal került lejjebb.

Legutóbb szerdán változtatott az üzemanyagárakon a Mol, ekkor 10 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A változással a benzin átlagára literenként 431 forintra csökkent, a gázolajé pedig 430 forint lett.

Rovatok