Index Vakbarát Hírportál

Gigaüzlet: 47 milliárdért vett Izrael veresegyházi turbinát

2012. május 24., csütörtök 17:16

A General Electric (GE) 200 millió dollár (47,6 milliárd forint) értékű szerződést kötött a Wood Group GTS nevű céggel, amely keretében tizenkét darab gázturbina-generátort szállított le a Dorad Energy izraeli Ashkelonban épülő erőművéhez. Az LM6000-PC Sprint típusú aeroderivatív gázturbina-generátorokat a GE veresegyházi üzemében gyártották – közölte Pierpaolo Mazza, a GE üzletág-igazgatója a gyárban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az erőmű az egyik első és a legnagyobb olyan független erőmű lesz, amelyet az izraeli energiapiac néhány évvel ezelőtti liberalizációját követően építenek. A létesítmény jelentősen növeli az izraeli elektromos hálózat megbízhatóságát, a GE tervei szerint az 50 megawattos egységek 2013 második felében kezdhetik meg az üzemszerű működést.

Lencsés Gergő, a GE Energy veresegyházi üzemének igazgatója elmondta: az izraeli elektromos hálózat szempontjából a vétel azért különösen jelentős, mert az ottani hálózat csak minimális tartalék-kapacitással rendelkezik, nagy terhelés esetén kicsi a többletkapacitása, ezért rendkívüli áramigény esetén fennakadások lehetnek az áramellátásban.

A GE gázturbina-generátorai viszont nagy teljesítményű, magas hatásfokú berendezések, amelyek egyes blokkjait könnyen lehet szabályozni, be és kikapcsolni, nagyjából húsz perc alatt elérik maximális hatásfokot. Az erőmű kombinált ciklusú, vagyis a gázturbinából távozó forró gázzal gőzt termelnek, mely két gőzturbina-generátort hajt, így az erőmű még nagyobb teljesítményre képes.

Az izraeli energia-infrastruktúra fejlesztés nagymértékben támaszkodik a GE-re, az elmúlt hat hónapban a cég újabb négy LM6000-es egység szállítására is megbízást kapott különféle izraeli erőműprojektekhez, így az Izraelben működő LM6000-es gázturbinák száma 17-re nő.

A sajtótájékoztató után Lencsés Gergő bemutatta a 42 hektáron elterülő üzemet. A 2001 óta működő gyár több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, az elmúlt tíz évben több mint 15 000 alkatrész-szettet szerelt össze és szállított ki a világ különböző országaiba. A veresegyházi központ főtevékenysége a modern, ipari méretű gáztubinák égésterében használatos alkatrészek felújítása és javítása. Az LM6000-es gázturbina-generátorok összeszerelése 2008-ban kezdődött, ezek típustól függően 40-50 MW teljesítmény leadására képesek.

Ezek a kétrotoros, közvetlen hajtású gázturbinák a CF6-80C2-es repülőgép-hajtómű átalakításával készültek. Az összeszerelt egységeket olasz, török, szlovák, ausztrál és orosz ügyfeleknek szállítják, akik az elektromosáram-termelés mellett a turbina hulladékhőjét fűtésre, papírgyártási technológiákban, illetve kombinált ciklusú erőművekben is felhasználják.

2007-ben az üzem konténeres gázmotor-generátor szerelésébe és teszetlésébe is kezdett, a Magyarországon gyártott, összeszerelt és tesztelt termékek választéka a 8-hengeres J208-as konténeres gázmotortól a 20 hengeres J420-as típusig terjed. A gázmotorok teljesítménye a 0,25-1,4 MW teljesítménytartományban mozog, hő- és elektromos hatásfokuk eléri akár a 86,7 százalékos hatásfokot is.

A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, amikor első lépésként megvette a Tungsram 50 százalékát és egy részvényét. A részvénypakett döntő többsége az akkori tulajdonos külföldi bankoktól átkerült a GE-hez. Jelenleg a GE 12 500 embert foglalkoztat Magyarországon, valamint az egyik legnagyobb exportőr az országban. Gyárak jelenleg Budapesten, Budaörsön, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon és Zalaegerszegen van, üzleti és technológiai központja Budapesten, Budaörsön és Oroszlányban van.

2010-ben a GE Hungary Kft. volt Magyarország második legnagyobb gépipari cége, harmadik legnagyobb exportőre, kilencedik legnagyobb foglalkoztatója és a negyedik legnagyobb árbevételű cége. A cég 2011-ben a gazdasági környezethez mérten sikeres évet zárt, a Magyarországra irányuló értékesítés 737 millió dollár volt. A cég 1,5 millió dollár értékben szerzett be árukat és szolgáltatásokat több mint 6200 közép- és kelet-európai beszállítótól.

Rovatok