Index Vakbarát Hírportál

Húszmilliárdot bukott az állam a nyugdíjállamosításon

2012. június 1., péntek 08:05

Mintegy 18 milliárd forintot veszített az állam és az adófizetők a magánpénztáraktól átvett vagyon kezelésén − derült ki a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap beszámolójából. Az Orbán-kormány 2010 decemberében döntött arról, hogy gyakorlatilag felszámolja a magánpénztári rendszert, az állami rendszerbe visszalépőkhöz pedig 3 ezer milliárd forintnyi vagyon mozgása társult.

Az összeg nagyobb része állampapírokban feküdt, ezeket az állam bevonta, a beszámoló szerint az adósságot így több mint 1400 milliárd forinttal csökkentette. További 53 milliárd forinttal csökkent az államadósság az MNB és az alap közötti eszközcserével − jelzáloglevelek ellenében − átkerült államkötvények bevonásával.

A magánnyugdíjpénztárak azonban nemcsak állampapírokat, hanem külföldi és belföldi részvényeket, jelzálogleveleket, vállalati kötvényeket is átadtak az államnak − ezeken az eszközökön már veszteség is keletkezett.

A gyorsan romló piaci körülményekhez az NGM−ÁKK páros nem tudott alkalmazkodni, az alap 2011-ben 607,6 milliárd forint átvételi értékű értékpapírt adott el, az ügyleteken elért összbevétele 589,2 milliárd forint volt − vagyis 18,4 milliárd forintot bukott az állam az átértékelődési veszteség miatt. Az eladások nélkül nem teljesültek volna a költségvetési befizetések, az alapkezelő ezért vállalta a veszteséges értékesítést. A befektetett eszközökön 23 milliárdos kamatbevételt realizált az alap − igaz, ez veszteség nélkül is teljesült volna.

Rovatok