Index Vakbarát Hírportál

Bukhatják a támogatást a földbérlők

2012. június 6., szerda 08:31

A bérelt, illetve osztatlan közös tulajdonban levő földeken gazdálkodó vállalkozásoknak, illetve a saját mellett bérelt földeket is művelő családi gazdaságoknak a föld nevesítése mellett az is fejfájást okoz, hogy bukhatják a földhasználóként kapható területalapú támogatásokat - írja a Napi Gazdaság.

Egy tavalyi rendeletmódosítás értelmében csak a jogszerű földhasználat igazolása esetén jár a támogatás. Ezt a földhasználati nyilvántartás alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi és vizsgálja. A 2011-re szóló támogatások helyszíni ellenőrzései során eddig 1855 parcella, vagyis 12,34 ezer hektár esetében nem tudták igazolni a jogszerű földhasználatot a földhasználók. Mivel a támogatások jelentős részét már átutalták a jogosultaknak, az ellenőrzések eredménye az érintett területekre járó támogatás visszakövetelésével jár, azt azonban nem tudták megmondani, hogy mekkora a visszakövetelt összeg.

A gondot az okozza, hogy a jogszabályváltozással egy időben a földhivatalok álláspontja is megváltozott arról, hogy az osztatlan közös tulajdonú táblák haszonbérlete esetében mit fogadnak el jogszerű használatnak, bérletnek, és a bérlőktől azt várják, hogy valamennyi tulajdonossal írjanak alá bérleti szerződést vagy az elérhető tulajdonosok közgyűlésen többségi határozattal az egész táblát bérbe adó egységes szerződést írjanak alá - mondta a lapnak Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Korábban a földhasználat bejegyzéséhez elég volt, ha a bérlők a Ptk. szerint jártak el és a tulajdonosok több mint felétől volt aláírt szerződésük.

A földhasználók dolgát tovább bonyolítja, hogy mivel csak a 2011-es helyszíni ellenőrzések során kezdett kiderülni a probléma súlya, sokan a korábbi szabályok szerint adták be a földhasználati bejegyzési kérelmet, illetve a május 15-i határidőig a területalapú támogatási kérelmet is. Így szerencsétlen esetben nem csupán egy-, hanem kétévi támogatást is bukhat a földhasználó, sőt a sorozatos szabályszegésért a támogatási jogosultság is megvonható tőle.

Rovatok