Index Vakbarát Hírportál

Demján: Csoda, hogy a gazdaság még ilyen szinten működik

2012. június 7., csütörtök 09:47

A debreceni villamosprojekt miatt kész bíróságra menni az Arcadom, amelynek állami
cégek milliárdokkal tartoznak, mondta Demján Sándor a Figyelőnek. A milliárdos üzletember a vállalkozás fő tulajdonosa, a TriGranit-birodalom alapítója a lapnak adott interjúban úgy vélte az állam a külföldi vállalkozókat támogatja a magyarok helyett. Mint állítja, a magyar nemzeti tőke a legszegényebb a régióban, ezért helyesli, hogy az állam beszáll a TakarékBankba. Ha ugyanis ma működtetni akarja a gazdaságot, nem tud mást csinálni, bankokat kell alapítania.

Elmondta, az elmúlt húsz évben az állami infrastrukturális beruházások döntő többségét külföldi vállalatok végezték el. Ma az EU-ban nem találni olyan országot – annak ellenére, hogy szabad verseny van –, ahol ne a nemzeti cégek domináltak volna az infrastruktúra-fejlesztésben. Szertinte ha magyaroké lett volna az energiaszektor, akkor a magyar hitelállományt a magyar betétekből lehetne ma finanszírozni. "Semmiféle szaktudás és bank nem kellett ahhoz, hogy 8 százalékos garantált megtérülés mellett megvegyék a külföldiek az erőműveket és az áramszolgáltatókat. Aki befordult a sarkon, annak eladták a szektor cégeit. Még önerő sem kellett hozzá, hiszen az államilag garantált nyereség miatt mindegyik bank örömmel finanszírozta meg az energetikai privatizációt a 90-es évek közepén" - mondta Demján.

Az üzletember szerint vissza kell szerezni az országba vetett bizalmat. A bankok működését nem szabad ellehetetleníteni, hiszen egyetlen, minden egyes tőlük elvett forint tízzel csökkenti a hitelkihelyezéseket. A külföldi bankok most viszik ki a pénzt a magyar gazdaságból, hazai betétek nincsenek. "Csoda, hogy a gazdaság még ilyen szinten működik. A gazdasági növekedés pedig hamis adat. Az utolsó tíz évet kell megnézni: az nem növekedés, ha felveszek hitelt, és kiosztom fogyasztásra vagy szociális juttatásokra, és az jelenik meg a GDP-ben. Az a gond, hogy a politikusok a választások közeledtével mindig elígérik a jövőt" - vélte.

Rovatok