Index Vakbarát Hírportál

Nem elég az IMF-hitel, reformok is kellenek

2012. június 21., csütörtök 14:10

Az egyik londoni elemzőcég szerint az IMF-hitelkeret csökkenti a magyar kockázati felárat, de a tartós bizalomhoz gazdaságpolitikai reformokra is szükség lesz.

A Magyarországnak összeállítandó IMF-hitelprogram bizonyosan csökkenti majd rövid távon a magyar - térségi átlagnál magasabb - kockázati felárakat, de ahhoz, hogy ez a hatás tartósabban, középtávon is érvényesülhessen, a programnak további gazdasági reformokra és gazdaságpolitikai váltásra is ösztönöznie kellene a magyar kormányt - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az IMF/EU-tárgyalások legutóbbi fejleményeiről összeállított elemzésükben ugyanakkor kiemelték, hogy az IMF-hez forduló legtöbb országgal ellentétben, Magyarország nem szenved fizetésimérleg-problémáktól. A folyó fizetési mérleg többletet mutat, az államháztartási egyenleg pedig jobb sok nyugat-európai országénál.

"Mindez felveti a kérdést, hogy miért van szüksége Magyarországnak az IMF-re? A válasz az, hogy a magyar befektetési eszközöket magas kockázati prémium terheli" - áll az elemzésben.

Mint ismert, az IMF-tárgyalások megkezdésének eddig a jegybanktörvény módosítása volt a feltétele, a kormány előterjesztése ugyanis nem minden részletében felelt meg az az EKB követelményeinek, bizonyos pontjai pedig szöges ellentétben voltak azzal. Az Európai Bizottság korábban ugyan elfogadta a magyar jegybanktörvény korábbi korrekcióját, de az Európai Központi Bank és az IMF több változtatást akart. Ezeket a kormány sokáig nem volt hajlandó átvezetni a törvényen, ezért június elején a parlament majdnem egy olyan jogszabályt fogadott el, ami biztosan ellehetetlenítette volna a tárgyalást a Valutaalappal. A kormány hosszas huzavona után végül csütörtökön adta be a törvénymódosítás korrigált változatát, az IMF közölte, vizsgálják azt.

A törvényről a kormány tervei szerint két héten belül, vagyis július elejére dönthet a parlament. Ez azt jelenti, hogy akár már a nyáron megkezdődhet Magyarország és a nemzetközi szervezetek tárgyalása a készenléti hitelről. A bizakodás hatására jelentős forinterősödés kezdődött, az euró ára csütörtökön 285 forint alá került a devizapiacokon.

Rovatok