Index Vakbarát Hírportál

Sokkal többet adózunk

2012. július 2., hétfő 09:34

A kormányzati szektor első negyedévi hiánya 282 milliárd Ft volt, ami a GDP 4,0 százalékát teszi ki - derül ki a KSH hétfőn közzétett előzetes adataiból. Ez az érték a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számított tavalyi első negyedéves hiányhoz képest 155 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal alacsonyabb, ugyanakkor a GDP-arányos érték még mindig jóval magasabb a kormány idei 2,5 százalékos tervénél.

Az alacsonyabb hiányt az okozza, hogy a bevételek nagyobb mértékben nőttek tavaly óta, mint a kiadások. A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint 2012 első negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3 016,5 milliárd, kiadása 3 298,8 milliárd, hiánya pedig 282,3 milliárd forint volt.

Megugrottak az adóbevételek

A bevételek az első negyedévben 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest (az előző időszakot a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva). A jövedelemadó-bevételek 10,6 százalékkal nőttek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése következtében megnőtt személyi jövedelemadó-bevételeknek köszönhetően.

A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek (az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékra nőtt). A tőkeadók (8,5 százalék) és a társadalombiztosítási hozzájárulások (3,2 százalék) ugyancsak bővültek.

Kicsit nőttek a kiadások is

A kiadások 1,4 százalékkal növekedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához mérten. A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások (0,7 százalék) és a kamatkiadások (0,6 százalék) csekély mértékben bővültek. A munkavállalói jövedelem (0,5 százalék) és a folyó termelő felhasználás (0,3 százalék) némileg csökkent.

Rovatok