Index Vakbarát Hírportál

Megdőlt az idei áramfogyasztási rekord

2012. július 4., szerda 08:17

Az előző hétvégén a nagy meleg hatására egy átlagos nyári időszakhoz képest mintegy 10 százalékkal nőtt az ország áramfogyasztása.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy-egy kánikulai napon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további egyfokos emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent, írja Mavir adatai alapján a Napi Gazdaság. Az idei nyár legnagyobb terhelését is ezen a héten mérték, hétfőn a napi csúcs 6200 megawatt körül alakult (hasonlóan a tavaly nyári csúcsértékekhez).

A növekedés elsősorban a hőségben tömegesen beindított légkondicionálók számlájára írható. A magyar villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, a 2007-es, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben az eddig mért nyári rekordot jelentő 6320 megawattos igény sem jelentett gondot. Az áramfogyasztás napi csúcsa a mostani időszakban mindig 13 óra körül van, kivéve a hétvégéket, akkor este 9 és fél 10 közé esik.

A Mavir tapasztalatai szerint az áramfelhasználás a tavalyinál alacsonyabb szinten áll Magyarországon, a fogyasztás kánikula miatti növekedésében azonban nincs érdemi eltérés a korábbi évekhez képest. Az elmúlt tíz év adatai alapján kiegyenlítődés indult a téli és a nyári csúcs között, a két csúcsérték különbsége ezen időszak alatt harmadára, a kezdeti 20 százalék körüli eltérésről 6 százalékra csökkent (bár az érték ingadozik, 2008-ban és 2009-ben például ennél nagyobb volt a különbség).

Magyarország hagyományosan áramot importál, csupán időszakosan (például ünnepnapokon vagy hétvégéken hajnalonta) fordul elő nettó export. Az import nagysága jelentősen szór a különböző időszakok között, mértéke főként gazdaságossági megfontolásoktól (az energia piaci árától) függ. Az év első felében átlagosan közel 17 százalék volt az import részaránya, ami mintegy ötödével magasabb a tavalyi adatnál.

A Mavir szerint a mostani kánikulai hetekben az import aránya elérte (rövid időszakokra pedig kicsit meg is haladta) a 25 százalékot. Az elmozdulás ebben az esetben is a piaci árak és a hazai kínálat rendelkezésre állásának a függvénye és akár napról napra is változhat.

Rovatok