Index Vakbarát Hírportál

Jó irány a célzott járulékcsökkentés

2012. július 11., szerda 12:19

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) támogatja és jó iránynak tartja a szociális járulékcsökkentést, amelyet a kormány a munkahelyvédelmi terv keretében hirdetett meg, azonban úgy véli: a járulékkedvezmény időtartamát még lehetne finomítani egyes célcsoportoknál.

A miniszterelnök hétfőn bejelentette a munka világát árintő tehercsökkentő csomagot, ami mintegy 300 milliárdos lyukat üt a költségvetésen. Lefelezik a 25 év alattiak és 55 év felettiek és a szakképzetlenek munkáltatói járulékát, a járulék elengedésével segítenék a tartósan munkanélkülieket. Bevezetik a kisadózók tételes adóztatását és a kisvállalkozók adóját.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke szerint a járulékcsökkentés jelentősen mérsékli a vállalkozói terheket, így a program megkönnyíti a vállalkozások életét a jelenlegi nehéz helyzetben, és foglalkoztatásbővítő hatása van.

Elmondta, hogy a jelenlegi költségvetési helyzetben az is érthető, hogy a kormány nem tudott általános járulékcsökkentést végrehajtani, hanem célzottan, csak bizonyos csoportokra koncentrálta a kedvezményeket. Rolek Ferenc szerint a programban jól azonosították be a munkaerőpiaci szempontból nehéz helyzetben lévő csoportokat.

Hozzátette ugyanakkor: "helyenként lehet, hogy túl bőkezű a rendszer", bár a vállalkozások minden tehercsökkentésnek örülnek, "de tudjuk, hogy ezt valahol azért meg kell fizetni". Rolek Ferenc szólt arról is, hogy keresik azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne a csomag 300 milliárd forintos költségeit csökkenteni.

A járulékkedvezmény mértékével egyetértenek, mert ahhoz, hogy hatást érjen el a program, jelentős csökkentésre van szükség. A folyósítási időtartamot ugyanakkor a munkába visszatérő kismamák, illetve a 25 éven aluliak esetében a javasolt három év helyett az MGYOSZ szerint két évben kellene maximálni, mert ezeknél a csoportoknál elsősorban a munkaerőpiacra való bekerülés és "megragadás" a fontos, és ha ez sikerült, akkor ők már nem igazán veszélyeztetettek. Ennek megfelelően az MGYOSZ a minél nagyobb, de rövidebb időre folyósított járulékkedvezményt tartana célszerűnek ezeknél az embereknél - összegezte az alelnök.

Rolek Ferenc az 55 év felettiek foglalkoztatása utáni járulékkedvezményről ugyanakkor azt mondta: ott nem a bekerülés, hanem a munkában maradás a probléma, így a járulékkedvezményt "tényleg végig kell vinni a nyugdíjig, mert minél idősebb, annál veszélyeztetettebb".

Rovatok