Index Vakbarát Hírportál

Mit akar az orosz OTP Magyarországon?

2012. július 12., csütörtök 17:42 | aznap frissítve

Egyelőre nehéz pontosan megítélni, de úgy tűnik, hogy nem túl sokat. Az orosz Sberbank igazgatóságának alelnöke, Szergej Gorkov budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: év végéig 200 millió euróval akarják hitelezni a magyar kkv-szektort, elsősorban az energetikában és a mezőgazdaságban működő cégeket. A bankvezér elárulta, a kormánnyal is tárgyalnak a lehetőségekről, a lakosság felé az online bankolás terén nyitnának. 2018-ra meghatározó középbanki piaci pozíciót céloz meg az orosz óriás.

A Sberbankot Magyarországon főként a kis és középvállalati szektor hitelezése érdekli, ezt a szándékukat a magyar kormány is támogatja - mondta el Szergej Gorkov alelnök sajtótájékoztatóján. A banknak csak másodlagos célja a lakossági ügyfelek kiszolgálása, itt elsősorban az online bankolás megerősítésében gondolkodnak, komoly lakossági fiókhálózat kiépítését nem tervezik.

A Sberbank idén februárban lett a Volksbank száz százalékos tulajdonosa. Az akvizícióval 8 közép-kelet európai országban – Horvátország, Szlovénia, Bosznia Hercegovina, Szerbia, Magyarország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Ukrajna – összesen mintegy 300 bankfiókja, és több mint 600 ezer ügyféle van.

A profitgyár

A bank Oroszország piacvezető pénzintézete, az összes banki (profittermelő) eszköz 27 százaléka az ő érdekeltségébe tartozik. A munkatársainak száma eléri a 240 ezret, ők mintegy 70 millió ügyfelet szolgál nakki. A banké a legnagyobb orosz bankhálózat, ami 17 regionális központot és több mint 19 ezer fiókot jelent.

Hitelportfóliójának nagyságát jellemzi, hogy az összes oroszországi hitel egyharmadát ez a bank adja, betét portfóliójában pedig az összes Orosz Föderációhoz tartozó ügyfél közel fele az ügyfele. A Sberbank 60 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a második helyet foglalja el az európai bankok listáján (világszinten is a top 50-es listán van), és tavaly a világ legjövedelmezőbb pénzintézete volt.

Ehhez képest meglehetősen szerény tervekkel lép a magyar piacra. Az egész pályás letámadás helyett (bár ez más országokban sem jellemző rá) inkább a beilleszkedést választja anélkül, hogy az egyes országokban kialakult banki hierarchiát különösebben veszélyeztetné. Egy banki ügyekben járatos, de névtelenséget kérő tanácsadó szerint ez a stratégia Magyarországon is érvényes, ezért az itteni piac felborítására, agresszív árazásra és tömeges ügyfélszerzésre nem lehet számítani.

Az oroszok a Volksbank nevet legkésőbb 2013 végéig használhatják, utána Sberbank néven vezetik be az orosz brendet a hazai piacra. Gorkov elmondta: bár a válság előtti magas banki jövedelmezőség a múlté, de bíznak a magyar gazdaság növekedésében és abban, hogy a jó idők visszatérnek. Céljuk nem a gyors profitszerzés, hosszú távra terveznek, ennek a stratégiának pedig kifejezetten kedvez a nyugati bankok kivonulása, hiszen ez sok lehetőséget teremt.

Rovatok