Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Nem vagyunk könnyű eset

2012. július 25., szerda 15:25 | tizenegy éve frissítve

„Mi sem vagyunk könnyű eset, de úgy látom, ők sem azok” – mondta az IMF és az EU delegációjával folytatott keddi tárgyalásáról Orbán Viktor miniszterelnök egy szerdai rendezvényen. Arra a kérdésre válaszolta ezt, hogy mikorra várható a tárgyalások befejezése és a hitelkeretről szóló megállapodás.

A miniszterelnök közölte: azt várja a Nemzetközi Valutaalaptól, hogy véleményezze a költségvetést, és közölje a részletes hitelfeltételeket. Ezekre a felvetésekre és jelzésekre a kormány szeptemberben válaszol majd. A nemzetközi szervezetek tárgyalói szintén szeptemberben térhetnek vissza Budapestre.

A keddi tárgyalást összességében úgy értékelte, hogy az biztató volt, egyetértettek számos általános kérdésben. Így például abban, ami a kormány álláspontja is, hogy nem lehet hitelből bért emelni, szociális rendszert építeni, mondta Orbán Viktor. Egyetértés volt abban is, hogy kisebb és hatékonyabb közszféra kell Magyarországon.

Az általános egyetértés mellett számos részletkérdésben véleménykülönbség maradt, illetve alakult ki a tárgyalásokon. A kormányfő példaként említette, hogy a magyar pénzügyi szektor teherbíró képességének megítélésében különbségek vannak.

Az IMF szerint elsődleges a pénzügyi szektor nyereségességének megteremtése, mondta Orbán. A magyar álláspont szerint bár nyereséges bankokra szükség van, a válságban mindenki veszít, ezért a méltányos közteherviselés megköveteli, hogy a pénzintézetek is fizessenek, beszálljanak a közteherviselésbe.

A bankokról és a tranzakciós adóról kedden közzétett EKB-vélemény kapcsán is beszélt. Szerinte ez az ügy jó példa arra, hogy mennyire más a magyar és az európai válságkezelés: „Európa a bankokat védi, mi a munkahelyeket”. Orbán szerint a 300 milliárdos gazdaságélénkítő programból nem engedünk, és az MNB-nek is feladata, hogy arra előteremtse a pénzt. A törvény kapcsán megjegyezte: az Európai Központi Bank csak véleményezni jogosult a törvényt – arról nem beszélt, hogy a jogszabályt az Európai Bizottság is vizsgálja –, de ezzel együtt azt mondta: az EKB észrevételeit megvizsgálják és „sikeres választ” adnak azokra.

Arra a kérdésre, hogy a hiteltárgyalásokon volt-e olyan kérésük a nemzetközi szervezeteknek, amire kategorikusan nemet mondunk, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy jelenleg tárgyalást folytatunk, és „ilyet nem illik egy tárgyaláson mondani, az udvariatlan”. Viszont megismételte: csak olyan megállapodásba megy bele a kormány, ami a  magyar érdekeket szolgálja.

Orbán Viktor kedden találkozott a delegációkkal, így amit mond, az csak benyomás, és nem összegzés a múlt kedden kezdődött egyeztetésekről, közölte. Átfogó és részletes tájékoztatást Varga Mihály főtárgyaló ad majd.

Rovatok