Index Vakbarát Hírportál

Erősít Magyarországon az Erste

2012. augusztus 9., csütörtök 12:56

Az elmúlt időszak veszteségei után stratégiát vált az Erste Bank, ennek egyik eredményeként megvásárolta a BNP Paribas magyarországi fióktelepének privátbanki üzletágát. Az Erste vezérigazgatója a vételárat nem közölte, azt viszont igen, hogy ezzel durván 400 ügyfél 50 milliárd forintjával lesz nagyobb a privátbanki üzletágban kezelt vagyon.

Az Erste privátbanki üzletágának most 1800 család az ügyfele, az ő vagyonuk összességében 150 milliárd forintra rúg. Ezzel a portfólióval az Erste a hazai privátbanki szolgáltatók középmezőnyébe tartozott, az élbolyt 200-250 milliárd forintos vagyontömeggel az OTP, Raiffeisen, MKB, Cib jelentette.

A BNP Paribas privátbanki üzletágának beolvasztása az Erstét is az élbolyba röpíti - derült ki a bank sajtótájékoztatóján. Az Erste privátbanki üzletágának igazgatója, Kállay András nem számít jelentős ügyfélvesztésre, így elérhető, hogy a BNP-beolvasztással a kezelt vagyon és az ügyfélszám növekedés is tartósan és nagyot emelkedjen.

A banknál privátbanki ügyfél az lehet, akinek legalább 50 millió forintos belföldi megtakarítása van. Kállay számításai szerint az országban nagyjából 20-30 ezer ilyen család lehet. A prémium banki szolgáltatások azonban már 10 millió forint megtakarítással és 300.000 forintos havi nettó fizetéssel elérhetők, ezt a szintet országosan nagyjából 100-200 ezer család éri el.

Míg utóbbi ügyfélkör a meglévő lakossági banki csoportból növelhető, addig a privátbanki feltételeknek megfelelő körben nagyon kevés olyan család van, amelyik ne venne igénybe valamilyen kiemelt szolgáltatást. A BNP beolvasztását pontosan az magyarázza, hogy ebben a szegmensben organikus módon nem nagyon lehet növekedni - a limitált ügyfélszám miatt -, így csak a beolvasztásokkal, felvásárlásokkal lehet érdemeben növelni a piaci részesedést.

Az Erste reméli, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentesen zajlik az ügyfelek felé, tekintve, hogy a BNP ügyfélkapcsolati menedzsereit is átveszi a bank, illetve jelentős átfedés található a két cég termékkínálata között.

A magyar Erste privátbanki részlegét a kelet-közép-európai régió hat országában (Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Magyarországon) működő és több, mint 12 ezer ügyfél összesen 13,5 milliárd eurót meghaladó vagyonát kezelő Erste Group Private Banking felügyeli.

Rovatok