Index Vakbarát Hírportál

Nem mer beteg lenni a magyar

2012. augusztus 10., péntek 16:29 | aznap frissítve

Mintegy negyedével csökkentek a táppénzkiadások egy év alatt a tavalyi jogszabályváltozások, valamint a táppénzes esetek és napok számának csökkenése miatt.

Bagolyné Hampó Anita, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzbeli ellátási és ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője az OEP honlapjára pénteken felkerült hanganyagban arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegállomány fogalmát a jogszabály nem ismeri, az orvos azt dönti el, páciense keresőképes vagy keresőképtelen.

A Világgazdaság pénteki számában írt arról, hogy a munkahely elvesztésétől, valamint a jövedelemkieséstől való félelem miatt hat év alatt egyharmadával csökkent a táppénzesek száma. Már csak azok mennek betegállományba, akik valóban betegek.

A táppénz a keresőképtelenség ideje alatti kiesett jövedelmet pótolja. Ha az orvos valakit a betegsége miatt keresőképtelennek minősít, kiállítja az erről szóló igazolást. Ahhoz viszont, hogy valaki táppénzben részesülhessen, ezen az orvosi igazoláson kívül még több feltételnek meg kell felelnie, mit például, hogy az illető már kimerítette a 15 munkanapos betegszabadságát. Emellett be kell nyújtania a táppénzkérelmet, mondta el Bagolyné Hampó Anita.

Tavaly május elsejétől jelentős jogszabályváltozás lépett életbe a táppénzzel kapcsolatban - közölte a főosztályvezető-helyettes. Megszüntették a passzív táppénzt, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósítható táppénzt, csökkentették az ellátásnak a fizetéshez viszonyított mértékét, illetve az ellátás napi összegét legfeljebb 5200 forintban állapították meg.

Bagolyné Hampó Anita szerint a jogszabály-módosításokat követően a táppénzes esetek  és a táppénzes napok száma egyértelműen csökkent. Ez egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a jogszabályváltozást megelőző, illetve az azóta eltelt egy évet összehasonlítva körülbelül 25 százalékkal csökkentek a táppénzkiadások, tette hozzá a főosztályvezető-helyettes.

Rovatok