Index Vakbarát Hírportál

Rajtunk csattan a csekkadó

2012. augusztus 14., kedd 07:37

Minden bank a saját üzleti döntése alapján osztja meg a tranzakciós illetéket, de a gazdaság alaptörvénye, hogy minden egyes adót végül a fogyasztó fizet meg, mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára egy a Világgazdaságnak adott interjúban.

Elmondta, a mai napig 17 európai uniós ország vezetett be valamilyen banki különadót. Ezek között három fő típus van: a nálunk ismerttől egyébként eltérő jellegű tranzakciós adó, bizonyos mérlegtételek alapján kivetett adó, és nyereség alapján kivetett közterhek. Magyarországon háromféle banki különadó bevezetéséről döntöttek.

"Egyszer fizetünk az államilag támogatott lakáshitelek kamatbevétele után, ami logikátlan, hiszen az állami támogatás egy részét fizetjük vissza. A másik különadó, amit a 2009-es mérlegfőösszeg alapján vetettek ki, és amelynek mértéke többszöröse az Európában ismert átlagnak, a harmadik pedig a tranzakciós illeték, melyet jövő évtől fogunk befizetni" - mondta az interjúban.

Kovács hangsúlyozta, a tranzakciós illetékhez minimálisan hasonlító, másutt tervezett, úgynevezett Tobin-adónak a célja, hogy kimondottan a spekulatív tranzakciókat fogja vissza, a magyarországi megoldásnak viszont csak költségvetési bevételi célja van, és a szükséges, hasznos tranzakciókat is sújtja. Lehet, hogy vissza is veti ezeket. Az adó a Bankszövetség ftitkára szerint éves szinten 130 milliárd forint terhet jelent majd.

Rovatok