Index Vakbarát Hírportál

Vegyen csárdát, kertmozit!

2012. augusztus 15., szerda 16:48

A Balaton partjáról szóló ingatlanpiaci elemzések, híradások többsége elsősorban az egyéni nyaralók árára és forgalmára, esetleg a parti szállások kihasználtságára koncentrál. A helyi ingatlanpiac azonban ennél sokkal színesebb.

Budapestről nem is kell messze utazni, mindjárt a legközelebbi településen, a nemrég az önállósodás útját választó Balatonakarattyán találhatunk különleges hasznosítású, eladásra kínált ingatlant, írja a Portfolio.hu. A településen átvezető főút mellett eladó az 1960-as évek óta eddig rendületlenül működő kertmozi, de a vele szemben egykor üzemelő étterem is új tulajdonost keres. A településen pedig több hasonló vendéglátó egység is bezárta kapuit az elmúlt években. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint, amely az ingatlan tulajdonosa, a három évvel ezelőtti értékbecslésen mintegy 9 millió forintra tartották a mintegy 1000 négyzetméteres telket, ahol a jelenlegi szabályozás szerint akár szórakozóhely is épülhet.

A Balaton környékén tapasztalható, a 10-20 évvel ezelőtti forgalomhoz mérten jelentősen visszaesett kereslet, a vendégek igényeinek változása, a "Zimmer frei" biznisz hanyatlása, az időjárás miatt évek óta hektikussá váló szezon, a hazai lakosság fogyasztási képességének zuhanása és hajlandósága mind-mind rányomja a bélyegét a Balaton északi és déli partján lévő vállalkozások sorsára és ezzel együtt az általuk használt ingatlanokra.

Az egyre kevesebb és egyre szegényebb turista már nem jár annyit étterembe. A helyi szinten mérve erős lábakon álló szállodák állandó akciós kínálata miatt az a szűkebb réteg, aki ma még megteheti, hogy befizessen egy hosszabb balatoni nyaralásra, a kisebb, szegényesebb panziók és házi szállások helyett inkább a valamivel minőségibb és több szolgáltatást nyújtó hoteleket, szállásokat választja.

A fenti sort pedig hosszú oldalakon keresztül lehetne folytatni. A hirdetések mennyiségéből elsőre az az érzése támad az embernek, hogy a Balaton partján tényleg minden eladó, amin pedig nincs eladó tábla, annak két kérdés után van ára. Az alacsonyabb kategóriába sorolt szállásoknak és vendéglátóhelyeknek a hanyatlása - a válság járulékos hatásai mellett - vélhetően oda vezethető vissza, hogy az elmúlt két évtizedben komoly elvárásnövekedés volt a fogyasztók részéről a szolgáltatások minőségében, míg sokan ezt a tendenciát különböző okok miatt figyelmen kívül hagyták és nem fektettek be eleget a saját színvonaluk megtartásához. Így a folyamatos romlás következtében elmaradtak a vendégek, mostanra pedig se vendég, se hitel, ami kiránthatná őket a gödörből.

Az interneten megtalálható hirdetések között a négycsillagos szállodától a benzinkúton át, a csúszdáig szinte minden megtalálható. Az érdekessége ezeknek az ingatlanoknak, hogy szinte mindegyik több éve jól működik, természetesen kiváló elhelyezkedésűek, legtöbbjük még akciós áron is van, és bejáratott vendégkörrel rendelkezik, ám úgy fest a tulajdonosok ennek ellenére, sokszor megválnának tulajdonuktól. Bár hosszúnak tűnhet a lista, ez csak néhány a több száz vevőre váró Balaton-parti szálloda, étterem és egyéb kereskedelmi ingatlan kínálatából, amelyek a tó körül lévő települések szinte mindegyikén megtalálhatók, vagyis nem kifejezetten déli vagy északi parti jelenségről beszélhetünk.

Tapolcán például 2000 négyzetméteres ásványvízgyár kapható  1,2 milliárd forintért, de vehetünk ásványvízkutat is Balatonőszödön 17 hektár földbirtokkal 98 millióért. Tapolcán borászat, Balatonföldváron csárda eladó, 99 millióért pedig akár saját benzinkutat vehetünk Balatonlellén. De ugyanitt kapható komplett üdülőkomplexum is 1,3 milliárd forintért, vagy csúszda 115 millióért. Balatonakarattyán kertmozit árulnak, Somogybabodban pedig vadászházat, utóbbi mindössze 48 millióba kerül. A portfolio.hu gyűjtése alapján Siófokon akár négy szállodát is vehetünk, a legolcsóbb 450 millió forintba, a legdrágább 3,5 milliárd forintba kerül.

Rovatok