Index Vakbarát Hírportál

Autónagyhatalom lehet Magyarország

2012. augusztus 16., csütörtök 07:52

Jövőre megkezdődhet Kecskeméten a Mercedes-gyár bővítése, amelynek során az üzem kapacitását a jelenlegi duplájára, évi 150 ezerről 300 ezer darabra emelik

A Napi Gazdaság információját több forrás megerősítette. A beruházás több tízmilliárd forint lenne, amihez az autógyár valószínűleg állami támogatást igényel. Az újabb kecskeméti gyárrész építése jövőre kezdődhet, a gyártósorok 2014-ben érkezhetnek az üzembe, a termelés pedig 2015-től indulhat.

Szakértők szerint egy évtizeden belül akár 600 ezer autó is készülhet Magyarországon, de a tapasztalok szerint az itthoni beszállítók továbbra is nehezen juthatnak egy-egy autógyár közelébe.

Az esztergomi Suzukinál, bár a gyár kapacitása nagyobb, az utóbbi időszakban évente 170 ezer autó készült, a győri Audinál folyó egymilliárd eurós fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi összeszerelés után átállnak a teljes értékű autógyártásra és azt tervezik, hogy évente 125 ezer autó gördül majd le a szalagokról, a kecskeméti Mercedes-gyárban pedig jelenleg szintén évi százezer autó gyártásával számolnak, írja a lap.

Rovatok