Index Vakbarát Hírportál

Orbán Lázárral mentené a gyulai kolbászt

2012. augusztus 17., péntek 14:43 | aznap frissítve

Rendkívüli megbeszélést hívott össze Orbán Viktor utasítására Lázár János miniszterelnökségi államtitkár a sertéságazat és a Gyulai Húskombinát helyzetéről. Mint ismert, a hungarikumot gyártó, és négyszáz embert foglalkoztató gyulai húsüzem válságos helyzetbe került, a cég a dolgozóinak ötödét már nem tudja foglalkoztatni, állami támogatást pedig nem kaptak, hiába lett kiemelt élelmiszeripari vállalat.

A sertéságazatról szóló egyeztetésen többek között az agrártárca agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a nemzetgazdasági tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vesz részt.

A Gyulai Húskombinát Zrt.-ről szóló megbeszélés meghívottai között a fenti minisztériumok képviselői mellett a gazdasági társaság vezérigazgatója, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Gyula város vezetése is szerepel.

Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön azt mondta: vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra. A tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez.

A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

Az üzem dolgozói kedden Nádudvaron tartottak demonstrációt munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza előtt. Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke akkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években 15 húsipari cég szűnt meg az országban, és 30 ezer munkahely eltűnt az ágazatból.

Rovatok