Index Vakbarát Hírportál

Várakozások felett az OTP nyeresége

2012. augusztus 17., péntek 07:30

A vártnál is jobb eredményt inkább korrekciós tételek okozzák. A magyar multinak egyre többet hoznak a külföldi leánybankjai, a hitelportfóliója viszont tovább gyengült.

Az OTP bankcsoport a második negyedévben 41,1 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az első negyedévi 12,8 milliárddal és a tavalyi második negyedévi 37,3 milliárddal. 29 milliárd forint bankadót fizetnek ebben az évben, de azt már elszámolták az első negyedévre. Emellett a devizahitelek végtörlesztése kapcsán is jelentkezett még 1,8 milliárd forint veszteségük.

A Portfolio által megkérdezett elemzők a második negyedévre átlagosan 34,4 milliárd forint adózott profitot vártak.

A különbség részben abból adódik, hogy a vártnál jobban alakultak a társaság bevételei (a nettó kamatbevétel valamivel gyengébb, a nettó díjak jutalékok a konszenzusnál erősebbek lettek), a működési költségek viszont alacsonyabbak voltak az elemzői várakozásoknál. Az adózott eredményben a tény és a várt érték közötti mintegy 6,7 milliárd forintos különbség nagy részét azonban inkább a korrekciós tételek okozzák

Az OTP-csoport adózás előtti eredményének döntő részét a hazai alaptevékenység hozta (22,8 milliárd forintot), de már több mint 40 százalékát a külföldi leánybankok szállítják, Oroszország 14 milliárdos, Bulgária 6,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, az ukrán, a szerb és a montenegrói leánybank veszteséges lett.

Mindemellett az OTP hitelportfóliójának minősége tovább romlott, a késedelmes hitelek aránya a március végi 17,4 százalékról 18,8 százalékra ugrott, a portfólióromlás üteme tovább gyorsult. A horvát leánybank kivételével minden operációban emelkedett a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya, június végén az ukrán OTP hiteleinek több mint harmada, Szerbiában a hitelek 58 százaléka, Montenegróban pedig közel 40 százaléka volt nem teljesítő.

Rovatok