Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Hol a pénz?

2012. augusztus 28., kedd 08:49

"Ez egy olyan beruházás, amiről folyamatosan beszélünk, de élő ember nem látta még a szükséges pénzt és a szükséges terveket. Ugyanakkor ellenzők is vannak, akik felvetik, hogy egy olyan térség közelébe, ahol hagyományosan húzóágazat a turizmus, szabad-e építeni egy teherszállítással foglalkozó repteret" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Vasnépe.hu-nak adott interjújában a tervezett Vát-Poprác repülőtérrel kapcsolatban. Mint ismert, a kormány két hete hatályon kívül helyezte azt a kormányrendeletet, ami korábban kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Vát és Porpác települések területén megvalósuló repülőtér-fejlesztéssel összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

Orbán szerint ha megindul a szállítás, akkor a zajszint olyan növekedésével kell számolni, ami biztosan kárt fog okozni az idegenforgalomnak. "Az ügy képviselőit mindig arra kérem, hogy ne áruljanak zsákbamacskát, mondják el az embereknek, hogy egy ilyen repülőtér milyen hang- és egyéb környezeti hatásokkal jár. Ezt meg kell vitatni az itt élőkkel!" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A lap felvetésére, miszerint a beruházásra kijelölt kínai cég európai vezetője korábban azt mondta, hazájában zöld utat kapott a váti projekt, Orbán úgy reagált: "akkor megint csak az a kérdés, hogy hol a beruházásra szánt pénz?"

Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, hogy a belső fogyasztásra termelő cégek helyzete egyre nehezebb, az emberek óvatosabbakká váltak, tartanak attól, hogy hitelt vegyenek fel, és abból vásároljanak, építkezzenek. "A hitelválság hatásai miatt ez amúgy érthető, hiszen aki egyszer már megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza" - magyarázta a miniszterelnök. Szerinte az agráriumban ezzel együtt is vannak kedvező változások, meghirdették a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiát és az annak végrehajtására szolgáló, 300 milliárd forintos forrással rendelkező Darányi Ignác Tervet, amely elősegíti a vidéki munkahelyteremtést és a foglalkoztatottság bővítését. A kiskereskedelemben viszont már nem áll ilyen jól a dolog.

A miniszterelnök kifejtette: "aki nyitott szemmel jár Európában, az látja, hogy Görögországot egy éven át nem demokratikusan választott vezetők irányították, Olaszországot pedig ma olyan kormány vezeti, amelyet senki sem választott meg. Az a probléma, hogy a válságkezelést több helyen nem szabadon választott kormányokkal, hanem Brüsszelből vagy máshonnan odahelyezett vezetőkkel próbálták megoldani." Orbán szerint ez veszélyes, fontos lenne, hogy az emberek ne veszítsék el a meggyőződésüket abban, hogy a válságot az általuk megválasztott pártok, kormányok, vezetők képesek kezelni. Az általános tapasztalat szerint ahogy a válság nő, úgy kerülnek egyre inkább háttérbe a demokratikus szempontok. Hozzátette ugyanakkor, "nagyon fontos, hogy Magyarországon megmaradjon az összefogás, a nagy támogatás, és mindig képesek legyünk demokratikus alapon kormányképes erőt kiállítani".

Rovatok