Index Vakbarát Hírportál

Gördeszkapark épülne a józsefvárosi piac helyén?

2012. szeptember 1., szombat 07:58

Sokévnyi huzavona után megszületett a kormányzati akarat a hatalmas adókiesést okozó józsefvárosi kínai–vietnami piac bezárására, értesült a Magyar Hírlap. A több minisztert is érintő döntést megalapozhatja az is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése miatt új zöld területekre van szüksége a Józsefvárosnak. Ráadásul a kerület önkormányzata is úgy véli, a bódéváros jelenlegi formájában nem működhet tovább.

A piac működése becslések szerint tizenkét-tizenöt milliárd forintnyi adóbevétel-kiesést jelent az államnak évente, ráadásul folyamatos itt a bűnözés, és az idegenrendészeti problémák is gyakoriak. A közbiztonság valóban nem a legjobb, a piacon pedig nem egy olyan eszköz vásárolható, amely veszélyes lehet.

A Kőbányai út mellett fekvő terület – az egykori Ganz-teleppel szemben – egyébként a MÁV tulajdonában áll, bérleti díjként pedig hozzávetőlegesen harmincmillió forintot kap havonta érte. A felmondási idő százötven napos, tehát ha megvan a kormányzati szándék, záros határidőn belül kiköltöztethetők a gyakran kétes eredetű árut kínáló kereskedők. Úgy látszik, erre egyre nagyobb az esély, ugyanis a kabinet folyamatosan tájékozódik a piaccal kapcsolatban.

Ismert, a kormány döntött a Ludovika-projektről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése és a hozzá kapcsolódó épületek kivitelezése év végén elindul. A projekt része a jelenleg közparkként szolgáló Orczy-kert is, amely egyelőre a VIII. kerületi önkormányzat kezelésében áll, az állam épp azzal a területtel kárpótolná a kerületet, ahol a tigrisnek is nevezett piac áll. „A tervek szerint a terület egy részén sportparkot létesítünk – gördeszkapályával, kézilabda- és futballgrunddal –, a másik részen pedig reményeink szerint szociális bérlakások épülnek majd” – tájékoztatta a lapot Kocsis Máté polgármester. A piac azonban mindkét projekt útjában áll. A polgármester úgy látja: a területet még azelőtt célszerű megtisztítani, hogy az az önkormányzat tulajdonába kerülne.

A Magyar Hírlap úgy tudja, felmerült, hogy a piac bezárása zavart okozhat a kínai kapcsolatokban, ám kiderült, az üzemeltetők mögött vietnami és arab vállalkozók állnak.

Rovatok