Index Vakbarát Hírportál

Biogázerőmű épül Tatabányán

2012. szeptember 5., szerda 07:42

A tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya Zrt. és az AVE Magyarország Kft. közös projekttársaságot alakított biogázüzem felépítésére a város határában, írja a Napi Gazdaság. A csaknem hárommilliárd forint értékű beruházás megvalósítására 956 millió forintot nyert a társaság az Új Széchenyi terv uniós pályázatán. A projekttársaságban 39 százalékos tulajdonrészt jegyez az önkormányzat, 21 százalék az AVE Magyarország és 40 százalék az AVE Tatabánya részesedése.

Az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében építik fel az üzemet, amelyben a város térségében keletkező mintegy 100 ezer tonna mezőgazdasági, piaci és lakossági zöldhulladékból, valamint kommunális szennyvíziszapból állítanak majd elő magas metántartalmú biogázt. Ennek elégetésével 2 megawatt hő és ugyanennyi villamos energia keletkezik.

A magas metántartalmú gázzal egy motort hajtanak meg, amely az országos hálózatra termel villanyáramot, a keletkező hőt pedig a közeli élményfürdő fűtésére használják. A létesítmény - a beszállítói háttérrel együtt - 25-30 új munkahelyet teremt, azt a magyar tulajdonú generálkivitelező Biogáz Unió Zrt. építi fel, átadása 2013 nyarán várható.

Az országban ez lesz az első olyan biogázüzem, amelynek önkormányzat is tulajdonosa - mondta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. Az AVE cégcsoport 40 millió eurót fordít különböző beruházásokra, a tatabányai a vállalat legnagyobb projektje - mondta Helmut Burger, az AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH ügyvezetője.

Rovatok