Index Vakbarát Hírportál

Lefújtak egy szabolcsi nagyberuházást

2012. szeptember 5., szerda 11:09

Egyelőre nem építi meg a fényeslitkei ipari-logisztikai parkba tervezett acélhengerművét az ukrán Vorskla Steel – írta szerdai számában a Kelet-Magyarország. A tulajdonos célja az volt, hogy felépítsen egy ötmillió tonna éves kapacitású meleghengermű-gyárat, de a „makro- és mikrogazdasági tényezők miatt” egyelőre jegeli a projektet – mondta el Szentpéteri Bertalan, az ukrán társaságot képviselő Vorslka Steel Hungary Kft. ügyvezetője a szabolcsi napilap érdeklődésére.

Az igazgató közölte: az anyacég által készített hatástanulmány eredetileg úgy számolt, hogy a megépülés után két és fél-három év múlva már nyereséges lenne az üzem, ami úgy kétszázmillió euró tiszta nyereséget jelentene. Ezt a profitot azonban nem látja a jelenlegi gazdasági környezetben biztosítottnak az ukrán tulajdonos, ezért álltak meg a tárgyalások a felek között - ismertette Szentpéteri Bertalan, hozzátéve: ha egy-két éven belül olyan gazdasági fordulat mutatkozik Magyarországon és Európában, ami lehetővé teszi a nyereséges üzemeltetést, „újra megmozdulhat valami az ügyben”.

A nemzetgazdasági tárca a lap kérdésére azt közölte: „a Vorskla Steel pénzügyi okokra hivatkozva, a gazdasági válság negatív hatásainak következtében állt el az acélhengermű magyarországi beruházási tervétől, ám a megvalósítás későbbi lehetőségét nem vetette el”. Hozzátették: a minisztérium fenntartja a kapcsolatot az ukrán féllel, hogy a beruházás a befektető pénzügyi problémáinak megoldása után megvalósulhasson.

Az ukránok magyarországi beruházásának elhalasztásáról szóló hír épp aznap jelent meg, amikor a Világgazdasági Fórum közzétette aktuális versenyképességi listáját. Ezen Magyarország hatalmas zuhanással a 60. helyen áll – egy évvel korábban még 48. volt –, ami a közép-európai térségben és az Európai Unióban is az egyik legrosszabb. Az EU 27 tagjából csak 4 van hazánk mögött, a régióban csak a szlovákokat előzzük meg, épp erre az évre a szlovénok is elénk kerültek.

Rovatok