Index Vakbarát Hírportál

Lelassult a magyar export

2012. szeptember 6., csütörtök 12:37 | aznap frissítve

Az év eleji gyengécske számok után júniusban biztatóan megindult az export, de a július újból némileg visszafogottabb számokat hozott, a kivitel euróértéke 4,6 százalékkal nőtt a júniusi 5,9 százalék után, míg az import 4,0 százalékkal bővült júliusban. A mostani adatokból részleteket nem tudunk, tehát azt, hogy mely termékcsoportokban miként alakult a kivitel és a behozatal. Az viszont látható, hogy június-júliusban valami megmozdult a külkereskedelemben, és e mögött részben már a Mercedes-gyár termelésének beindulása is állhat, írja a Portfolio.hu

Az év eddigi részében újból hatalmas többlet halmozódott fel a külkereskedelemben, január-júliusban kumuláltan 4 milliárd euró feletti a többlet, bár július hónap ehhez ezúttal kevesebbet tett hozzá (458 millió euró), legalábbis a megelőző két hónap 700 millió euró feletti összegeihez képest.

A harmadik negyedév első hónapja mindenesetre az export mérsékeltebb növekedését mutatja, ami annak fényében különösen nem kedvező, hogy a magyar gazdaságot jelenleg egyedül az export hajtja, illetve mérsékli a gazdaság visszaesését. Szezonális kiigazítás után inkább az vehető ki, hogy az export egyelőre nem tudott megindulni.

Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti, hogy várakozásaikkal megegyezően alakult a júliusi külkereskedelmi többlet, s folytatódott a kivitel növekedése az év első hónapjaiban megfigyelt csökkenések után.

A szakértő szerint a kivitel javulása tükrözi az ipari export növekedését, amit feltehetően a Mercedes üzem termelésének elindulása okozott. Az év első felében a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben volumenben az export bővült gyorsabban - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

A nyersanyagárak szerinte az átmeneti visszaesés után újra emelkedtek, ezért a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete tovább javulhat az év végéig. A cserearányok stabilizálódását az emelkedő gabonaárak is segíthetik.

Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának mélyülését jelezték, azonban a külső kereslet visszaesését a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja - vélekedett Suppan Gergely. Az elemző 2012 egészében 7,4 milliárd euró többletre számít a tavalyi 7,06 milliárd után.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője azt mondta, nem rosszak, a várakozásoknak megfelelőek a külkereskedelmi adatok, s a külkereskedelem ezek alapján hozzájárulhat a harmadik negyedéves GDP növekedéséhez. Kifejtette: a gépjárműexport vélhetően emelkedett az év hetedik hónapjában, míg a híradástechnikai cikkek kivitele az eddigiekhez hasonlóan csökkent. A szakértő az év egészére a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd euró többletet vár.

Rovatok