Index Vakbarát Hírportál

Októbertől nő a léalma felvásárlási ára

2012. szeptember 15., szombat 15:43 | aznap frissítve

A híreszteléssel ellentétben nem csökken, hanem nő a léalma felvásárlási ára októbertől - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Vásárosnaményban miután egyeztetett a legnagyobb feldolgozó, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával.

Szigeti Zoltán, az osztrák érdekeltségű cég vezetője arról tájékoztatta az államtitkárt, hogy nincs szó a szüret kezdete óta alkalmazott nettó 28 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár csökkentéséről, sőt annak 10 százalékos prémiummal történő növelését készítik elő a szezon második felére.

Október 10-15. körül tervezik a felár bevezetését, amit a szezon végéig, november 30-ig fizetnek majd a termelőknek, hogy csillapítsák "a betakarítást felgyorsító pánikot", amit az árcsökkentésről szóló híresztelés okozott.

Almakampány

A hét végén indított almakampánnyal is arra szeretnék ösztönözni a termelőket, hogy az étkezési minőségű almát az üzletláncoknak adják el, amik úgynevezett "vödrös akciót" tartanak. Budai szerint az áprilisi "nagy fagykár" rémhírnek bizonyult, közepes az almatermés az országban, sőt, ahol öntözni is tudtak, ettől is nagyobb mennyiséget szüretelhetnek le. A fagykárt bejelentők szigorú ellenőrzését tervezi a minisztérium, hiszen a tapasztalatok szerint előfordul, egyesek mások neve alatt adják el almatermésüket, miközben várják a kárenyhítést is az állami alaptól.

Az államtitkári egyeztetésen Szigeti Zoltán, az Agrana-Juice Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról is tájékoztatott, hogy eddig már több mint 55 ezer tonna léalmát vettek át feldolgozásra, annyit, mint tavaly az egész szezonban. A cég naponta 3200 tonna gyümölcsöt fogad a termelőktől, és az idény végéig a tervezett 200 ezer tonnánál több almát is felvásárolnak, ha lesz.

Rovatok