Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan itt az állami bank

2012. szeptember 17., hétfő 06:54 | aznap frissítve

A többségi tulajdonos takarékszövetkezetek nem gördítettek akadályt a frankfurti DZ Bank AG és az MFB Zrt. közötti, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) alaptőkéjének több mint 38 százalékát érintő részvény-adásvételi tranzakció befejezése elé a pénzintézet pénteki rendkívüli közgyűlésén − idézi a Napi Gazdaság Varga Antalt, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal közölte, hogy a takarékszövetkezeti szektor megerősítésének első lépése a Takarékbankban való kisebbségi állami szerepvállalás; később már arról is beszélt, hogy a magyar bankrendszer felének magyarnak kellene lennie. Az Index korábbi információi szerint az állami mindössze négymilliárd forintért szerezné meg a Takarékbankot, amellyel a takarékszövetkezeti rendszerben szeretne meghatározó befolyást szerezni, hogy azon keresztül pörgesse fel a lefagyott hitelezést.

A német DZ Bank 38,5 százalékos részesedésének megvételéről az MFB tárgyal, bár a pénzintézet többségi tulajdonosai − 56,5 százalékkal − a takarékok. A részvényesi találkozó meghívója szerint két megoldás kínálkozik az integrált takarékok többségi tulajdonában lévő (és maradó) hitelintézetnél az MFB befogadására − ez pedig arra utal, hogy továbbra sincs minden lefutva.

Ha az állam bevásárolja magát a Takarékbankba, döntő befolyást szerezhet a legnagyobb, durván 1600 fiókot számláló takarékszövetkezeti szövetségben. Az állam hitelezési, növekedési céljai eléréséhez ennél jobb eszközt elképzelni sem lehet. Viszonyításképp: a legnagyobb fiókhálózatot üzemeltető OTP-nek országszerte negyed ennyi fiókja sincs.

Rovatok