Index Vakbarát Hírportál

Az NGM tovább magyarázza a költségvetést

2012. szeptember 19., szerda 14:36

A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte a Költségvetési Tanácsnak a válaszokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatos, a testület 2012. augusztus 31-i levelében feltett kiegészítő kérdésekre, közölte az NGM szerdán.

A Költségvetési Tanács  először júliusban kért és kapott háttérszámításokat a tárcától elsősorban a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő intézkedések költségvetési hatásiról. A válaszok közül Kovács Árpád, a KT elnöke szeptember elején megnyugtatónak nevezte a kiadási oldalt illetőeket, de hozzátette, hogy a bevételek megalapozottságát, a pluszbevételek kérdését, illetve a gazdasági prognózist illetően újabb kérdések merültek fel a KT részéről. Kovács Árpád az M1 Az este című műsorában azt is elmondta, hogy a tanácsnak elhúzódó vitája van a tárcával az idei és a jövő évi gazdasági növekedés várható mértékéről is.

Ismertetése szerint az NGM-hez intézett kérdések egy része az adóbeszedés hatékonyságának kérdésköréhez kapcsolódott, ahhoz, hogy a beszedés hatékonyságának javításától várt 150-160 milliárd forint többlet-adóbevételt milyen eszközökkel biztosíthatja az adóhivatal, másrészt a gazdasági növekedés idei, illetve jövő évi várható számairól tett fel kérdéseket a KT.

Rovatok