Index Vakbarát Hírportál

Zugárusokat talált Nyíregyházán a NAV

2012. szeptember 22., szombat 10:10

Több tucat adóellenőr, végrehajtó és pénzügyőr razziázott a legnagyobb nyíregyházi piacon, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az akcióban több százezer forintos adóhátralékokat fizettek ki a kereskedők, aki pedig nem rendezte tartozását, annak lefoglalták az árukészletét.

A szigorú ellenőrzést a tisztességesen működő vállalkozások kezdeményezték, mert az utóbbi időben elburjánzott az engedély, illetve számla nélküli árusítás a piacon.

Az adóhivatali közlemény szerint az ellenőrzés megkezdése előtt a NAV informatikusai rögzítették a piacot üzemeltető társaságnál az árusok adatait, így a revizorok és végrehajtók pontos térképpel indultak az adófizetést elmulasztó kereskedők üzleteihez.

Mivel számítani lehetett arra, hogy az ellenőrzést észlelve az érintettek a teljes árukészletüket otthagyva eltűnnek, a revizorokat egyenruhás pénzügyőrök is elkísérték. A gazdátlan árut autóra rakták, amire azonnal előkerültek a tulajdonosok. Valamennyiükről kiderült, hogy kontárok, azaz nincs vállalkozói engedélyük.

Külföldi zugárusokat is találtak a piacon, akik szintén csak akkor tarthatták meg árukészletüket, ha azonnal kifizették a kiszabott bírságot. A végrehajtók is több százezer forintos adótartozást fizettettek ki a helyszínen. Volt olyan kereskedő, aki már ötmillió forinttal tartozott az államnak. A pénzügyőrök hamis márkajelzésű termékeket is találtak, ezeket lefoglalták, árusítójukat pedig előállították, olvasható a NAV közleményében.

Nem a nyíregyházi akció volt az egyetlen piacellenőrzés: a héten többször razziáztak a budapesti nagybanin is. Itt több mint száz hatósági személy csapott le, Budai Gyula közleménye szerint komoly sikerrel. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy 889 ellenőrzött emberből 1-et állítottak elő, és egyetlen adócsalást sem találtak.

Rovatok