Index Vakbarát Hírportál

Napi 40 munkahelyi baleset történt idén

2012. szeptember 28., péntek 11:03 | aznap frissítve

Az idei első fél évben összesen 7500 munkabaleset történt Magyarországon, kétszázzal több mint 2011 első hat hónapjában – közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az MTI-vel. Az első fél évben ezzel megállt a balesetek számának csökkenő tendenciája, de a halálos munkabalesetek száma a tavalyi első féléves 41-ről 31-re csökkent.

Az NMH szerint a munkabalesetek számának növekedése nem csupán a foglalkoztatás bővülésének mértékével van összefüggésben, hanem a munka világába belépők összetételével is, a munkaügyi hatóság számára ezért kiemelten fontos a foglalkoztatás bővítésével párosuló új kockázatok kezelése.

A munkaerőpiacon új vállalkozások jelennek meg, a munka világába újonnan belépő, sok esetben alacsony képzettségű vagy szakképzetlen munkavállalók, illetve új szakmával visszatérők, a fiatal munkavállalók munkába állása, vagy az idősödő vagy a fogyatékkal élő munkavállalók mind-mind sajátos kockázatokat hordoznak magukban, amelyeket nem hagyhat figyelmen kívül sem munkáltató, sem a munkavédelmi hatóság.

A környezet-egészségügyi és biztonsági stratégiák újraértelmezése áll annak a csütörtöktől szombatig tartó nemzetközi konferenciának a fókuszában, amelyet az Alemona Hungary Kft. rendezett Budapesten. A munkabiztonság és -egészségügy neves külföldi szakértői mellett számos magyar munkavédelmi szakember is előadást tart a rendezvényen - közölte az NMH.

A konferencia egy úttörő vállalkozás, hasonló célú nemzetközi rendezvényre még nem volt példa Magyarországon - idézi a közlemény a rendezvény védnöki szerepét vállaló Bakos Józsefet, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi főigazgató-helyettesét.

Az ESENER, vagyis az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés eredményei alapján az európai uniós átlaghoz képest a magyarországi munkavállalók mindössze tized akkora arányban tartják komoly problémának a balesetveszélyt a munkahelyeiken, miközben az országban átlagosan hetente két dolgozó veszti az életét munkavédelmi szabálytalanságok miatt. Bakos József szerint éppen ezért a biztonsághoz, egészséghez kapcsolódó magatartásformát úgy kell alakítani, hogy a hangsúly az egészségre és biztonságra, valamint a kockázatok elkerülésére és megfelelő kezelésére helyeződjön.

Rovatok